Els pescadors de Roses inicien una prova pilot per al conreu d’enciam de mar

Impulsen el creixement de llavors en cordes a tocar de la piscifactoria de llobarros i orades

Antoni Abad, a la dreta, amb la tècnica Mariona Alabau, el catedràtic Javier Cremades i un treballador de la piscifactoria.

Antoni Abad, a la dreta, amb la tècnica Mariona Alabau, el catedràtic Javier Cremades i un treballador de la piscifactoria. / SANTI COLL

Santi Coll

Santi Coll

Ampliar les línies de negoci, buscar noves fórmules per impulsar l’aprofitament sostenible del mar i crear revulsius per al sector són alguns dels objectius que persegueix el projecte Algues de Roses, impulsat pel Pòsit de Pescadors de la localitat amb la complicitat econòmica del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava (GALP).

Aquest projecte preveu el conreu d’algues comestibles de l’espècie coneguda popularment com a enciam de mar. La proposta és pionera a Catalunya, ja que el creixement de les algues té lloc a tocar les peixeres d’aqüicultura d’orades i llobarros de la badia de Roses.

Els responsables del Pòsit destaquen que «mai s’havia introduït un cultiu així en una piscifactoria, el que s’havia fet anteriorment era la prova d’un cultiu d’algues en muscleres, però no en bancs de peix». La prova pilot es va iniciar, divendres passat al matí, amb la col·locació de 100 metres de cordes en 4 rèpliques de 25 metres a les instal·lacions d’aqüicultura de la confraria amb l’objectiu d’analitzar al detall l’ecosistema i fer el seguiment de creixement de les algues. Al capdavant del projecte Algues de Roses hi ha la tècnica ambiental, Mariona Alabau, segons la qual, es tracta d’«una iniciativa prometedora i pionera al Mediterrani català que ens permetrà diversificar no només la pesca sinó també la font la proteïna per consum d’alimentació humana i animal, així com assolir una sobirania alimentària al mateix temps que estem proveint de serveis ecosistèmics que complementen l’aqüicultura en piscifactoria».

Per a Antoni Abad, patró major del Pòsit rosinc, aquesta «és una bona iniciativa per a la confraria, ja que en pot sortir una línia de negoci molt profitosa i, inclús, pot esdevenir una activitat paral·lela com ara un maridatge de llobarro de la Badia de Roses i enciam de mar, pot ser un compendi d’accions que ens donen valor afegit». Judit Pagès, tècnica del GALP, destaca «la importància d’impulsar projectes que fomentin l’economia blava i al mateix temps promoguin la sostenibilitat».

Per inseminar les cordes, els pescadors de Roses han comptat amb el suport del catedràtic de la Universitat de la Corunya, Javier Cremades, vinculat a l’empresa Phycosem, que acumula experiència en el cultiu d’algues, una pràctica més estesa a l’Atlàntic. «A Europa, l’aqüicultura està pràcticament restringida a peixos i mol·luscos i tenim aquesta tasca pendent», ha concretat Cremades. Per fer els metres de corda ha utilitzat llavor d’enciam de mar de la zona.

Mariona Alabau avança que «si els resultats d’aquesta prova pilot surten bé, sabrem en quina corrent i a quina profunditat podem cultivar aquesta espècie i, de cara a l’any que ve, ampliar la producció i provar amb 1.000 o 1.500 metres de corda». L’objectiu inicial d’Algues de Roses és poder comercialitzar els primers exemplars d’enciam de mar la temporada vinent.

Antoni Abad:«Algues i musclos de la nostra Badia»

«Ens hem de guanyar la vida, la pesca està fotuda, ja ho sabem, però si ens estem quiets, encara ho estarà més», diu obertament Antoni Abad, patró major de la Confraria de Roses i president de la Federació Nacional Catalana de Pescadors «Per això, afegeix, fa anys que apostem per aconseguir nous recursos a través de projectes que són un èxit contrastat, com la piscifactoria». El conreu d’algues s’afegeix a un altre projecte que fa més d’un any que està en marxa, com és el de la cria de musclos. «Tindrem enciam de mar i musclos de la badia de Roses d’alta qualitat si tot va bé!».