El Centre d’Animals a l’Alt Empordà espera ser un referent a Catalunya

El Consell Comarcal està a punt de licitar l’obra per 1,6 milions d’euros per un espai d’11.466 metres quadrats i modernes instal·lacions

L’actual centre de protecció dels animals i acollida, en una imatge d’arxiu.

L’actual centre de protecció dels animals i acollida, en una imatge d’arxiu. / Sònia Fuentes

Carme Vilà

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà està a punt de licitar de nou el projecte de construcció del Centre d’Acollida i Adopció d’animals de l’Alt Empordà a Pedret i Marzà. El centre comptarà amb una superfície de 11.466,60 m2. L’actualització del projecte després de quedar deserta la primera licitació ha permès millorar-lo. El pressupost és de 1,6 milions d’euros. Té capacitat inicial per a 180 gossos i 40 gats, però és ampliable. 

A la comarca hi ha nombroses associacions de protecció dels animals i un únic centre a Figueres que ha quedat obsolet per les instal·lacions i el lloc on se situen, en zona urbana. 

És un dels motius pels quals el Consell Comarcal, tal com va destacar el nou president Agustí Badosa durant la investidura, té com prioritat aquest mandat, executar l’obra. Es va començar a projectar el 2016. Primer es va ajornar fins que tingués garantit que disposés de fons de plans com el PUOSC i es va licitar tres anys més tard, però va quedar desert. La pujada de preus del material pel context del moment va obligar a actualitzar el projecte. Això va permetre millorar els serveis. 

La consellera comarcal de Medi Ambient, Anna Palet, ha explicat que «al quedar desert, vam veure que s’havien d’actualitzar els preus, però també que el podiem millorar i vam fer una visita exhaustiva a protectores de tot Catalunya per veure què funcionava i què no».

Palet destaca la qualitat de l’equipament i la possibilitat que es pugui ampliar. Parteixen de la idea que «sigui un centre que tothom s’hi senti representat» tenint en compte la visió de les associacions que hi ha a la comarca amb qui esperen col·laboració. A més, volen sensibilitzar amb xerrades i cursos relacionats amb aspectes bàsics de la tinença responsable d’animals i el seu comportament i es portaran a terme accions de sensibilització per reduïr els abandonaments.

El Consell Comarcal assumirà la coordinació i direcció del centre que s’encarregarà de la recollida d’animals abandonats i control de colònies de gats de carrer.

El centre estarà situat en un extrem dins del complex d’instal·lacions comarcals de tractament de residus. Això permetrà crear sintergies entre els dos centres per aprofitar serveis. 

Més d’11.000 metres

Disposarà dels 11.466,60 metres quadrats amb un edifici de serveis amb planta baixa. Les gàbies s’han organitzat en grups de deu que compartiran un pati comú. El número d’animals per gàbia vindrà condicionat per les característiques dels animals (mida, raça, edat). 

Segons explica el projecte l’espai de pati d’esbarjo se situa a la part posterior de les gàbies. Aquest pati és comú per a tots el gossos i està dividit en dos seccions perquè els diversos animals puguin sortir a l’hora. Pot ser utilitzat per grups i mai s’ha de poder veure des de les gàbies. Hi ha tres mòduls de gàbies que tenen els seus patis més petits. Corresponen a animals acabats d’arribar, en règim d’adopció o a cadells de gossos. A l’extrem de ponent es fa una reserva per a gats domèstics en el que hi haurà un espai tancat comú per a tots. I per fer-lo visible ja es disposa d’un espai web on poder conèixer els animals que es volen adoptar.

Subscriu-te per seguir llegint