Salut demana extremar la precaució arran dels 18 ofegaments d’aquest estiu

Des de l’1 de juny fins al 23 de juliol, el SEM ha atès 119 persones per ofegaments a tot Catalunya

Emporda.info

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran del nombre d’ofegaments a platges i piscines d’aquest estiu. Les recomanacions les fa coincidint, aquest 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments d’acord amb l’Organització de les Nacions Unides.

Segons les dades de l'Institut de Medicina Legal, des de l’1 de juny fins al 23 de juliol, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 119 persones per ofegaments produïts a les platges, piscines, rius i embassaments d’arreu de Catalunya.

En el 84% dels casos atesos, el SEM ha pogut revertir l’ofegament a través de la posada en pràctica de reanimació cardiopulmonar, cosa que ha permès salvar la vida de la persona. Del total de les 119 assistències per ofegament, el 28% han ocorregut a la Regió Sanitària de Girona. El lloc on s’han produït més ofegaments és a la platja, amb 71, seguit de les piscines, on se n’han produït 39. A data 24 de juliol, el 37% de les persones ateses per aquesta causa són menors de 18 anys.

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 29 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 9 són dones. L’edat mitjana és de 57 anys, amb un interval entre els 2 i els 88 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos).

Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat 10 casos, dels quals 3 han succeït a l’Alt Empordà. Seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (7 casos) i Lleida (4 casos). D’aquest total de 29 casos, 18 –més de la meitat– han tingut lloc durant els mesos de juny i juliol. Es tracta d’una xifra molt elevada i preocupant, i més tenint en compte que encara queda per endavant molta temporada d’estiu, de platja i piscina.