Es torna a limitar l’accés al cap de Creus, però encara sense digitalitzar el sistema

Una de les línies d’actuació de la Transformació Turística és instal·lar panells informatius, si és possible, l’any vinent

L’any passat, la restricció va evitar l’accés de 10.355 vehicles. | AJ. DE ROSES

L’any passat, la restricció va evitar l’accés de 10.355 vehicles. | AJ. DE ROSES / josep lópez. roses

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament de Roses limita l’accés motoritzat amb vehicles de quatre rodes a les cales del cap de Creus. Ho fa entre el 15 de juliol i el 31 d’agost, de 2/4 d’11 del matí a 2/4 de 5 de la tarda, cada dia de la setmana. La mesura es duu a terme per evitar saturacions, l’impacte sobre el medi natural i possibles riscos. L’any passat, la restricció d’accés va evitar l’entrada de 10.355 vehicles.

Una de les novetats d’enguany és que la barrera de limitació de l’accés s’ha situat al Mas de la Torre del Sastre, i no al mirador de punta Falconera, com en els anys anteriors. El canvi s’ha fet per millorar la mobilitat. A més, també s’ha instal·lat una nova caseta informativa.

Tanmateix, enguany la regulació es continuarà fent de la forma «provisional», ja que la mesura s’emmarca en una primera fase d’actuació d’un pla estratègic més ambiciós finançat amb els fons Next Generation. Així doncs, de moment, el punt de control continuarà sent gestionat per informadors i tanques físiques, i no amb el sistema digitalitzat, que s’espera posar en marxa l’any vinent. «La idea és instal·lar panells informatius dinàmics amb informació de les places d’aparcament lliures», diu el regidor de Turisme, Fèlix Llorens. D’aquesta manera, quan no hi hagi aparcament regulat, s’informarà de la prohibició d’accedir. En aquest sentit, també es preveu crear, entre altres, una APP mòbil per al ciutadà amb informació a temps real. El cost de la digitalització serà de 295.000 euros.

Per més endavant, també es preveu la implementació de nous aparcaments dissuasius i un servei complementari de transport dels usuaris. «Això trigarà més. Però esperem que la digitalització estigui a punt la temporada vinent», puntualitza Llorens.

A la vegada, en els anys vinents també es vol posar en marxa un espai de gestió, interpretació i educació ambiental a punta Falconera.