Roses comença la restricció d'accés amb vehicle a les cales del cap de Creus

L'accés estarà restringit fins al 31 d'agost de dos quarts de deu del matí a dos quarts de cinc de la tarda, excepte a peu, en bicicleta, motos o motocicletes

L'accés a la Punta de cap de Creus aquest passat abril. | CARME VILÀ

L'accés a la Punta de cap de Creus aquest passat abril. | CARME VILÀ

DdG

L’Ajuntament de Roses va iniciar ahir al matí la restricció d’accés motoritzat amb un vehicle de quatre rodes a les cales del cap de Creus. La mesura s’allargarà fins al 31 d’agost per evitar la massificació a l’espai natural on es permet accedir a peu, en bici, moto o ciclomotor. La barrera de limitació de l’accés s’ha situat, a diferència d’altres anys, a un altre punt, Mas de la Torre del Sastre per millorar la mobilitat. A Cadaqués les restriccions a la punta de cap de Creus es van començar a aplicar a l’abril, primer els caps de setmana i des del juny cada dia. 

A primera hora del matí es va posar en marxa el dispositiu de control i regulació a la carretera que porta a les cales, des de Montjoi fins a cala Jóncols. La barrera estava situada en anys anteriors al mirador de punta Falconera amb un vigilant de seguretat i una informadora i ara se situa en un punt abans, al Mas de la Torre del Sastre.

Des d’ahir no s’hi podrà accedir en vehicle motoritzat de quatre rodes des de dos quarts d’onze del matí a dos quarts de cinc de la tarda. 

Protegir l'espai

Des del Parc Natural de Cap de Creus han informat que «aquestes cales rosinques reben una forta pressió a l’estiu, i la saturació de vehicles pot comportar riscos per a les persones i generar un escenari de massificació i pèrdua de qualitat del territori». Per això posen de manifest que « des del parc natural i l’Ajuntaemnt vetllem per la protecció i conservació del Parc, fent-la compatible amb el gaudi i seguretat dels visitants». 

La regulació, a més, està condicionada a les limitacions d’accés per risc d’incendi determinades pel Pla Alfa. 

Els interessats a accedir a la zona poden deixar els vehicles en els aparcaments urbans de Roses i accedir-hi a peu pel camí de ronda o en bici. 

Només podran accedir al parc els vehicles autoritzats i totes aquelles persones que acreditin disposar d’una reserva en una activitat de l’interior del parc o formar part dels supòsits autoritzats. Fora d’aquest horari, no s’ha previst tampoc cap restricció d’accés.

Les primeres restriccions es van començar a aplicar el juliol de 2021 després que l’any anterior es veiessin veritables col·lapses per la gran presència de visitants i de turismes estacionats fins i tot obstaculitzant el pas. 

Més mesures a mig termini

L’Ajuntament informa que les restriccions s’emmarquen en una primera fase d’actuació d’un pla estratègic més ambiciós a mig termini, que comportarà la implementació de nous aparcaments disuassoris, la gestió intel·ligent de les seves places així com un servei complementari de transport dels usuaris.

Restriccions a Cadaqués

A la punta de cap de Creus, a Cadaqués, també s’apliquen restriccions des de l’abril, primer els caps de setmana i des de l’1 de juny cada dia. Per facilitar la visita a aquest entorn, es disposa l’aparcament gratuït al Corral d’en Morell al nucli de Cadaqués, des d’on surten unes llançadores cada 20 minuts que traslladen els visitants cap a la Punta de Cap de Creus . A més, l’accés a peu és lliure pels itineraris senyalitzats i també es permet l’accés en bicicleta per la carretera.