Roses proposa un espai d'oci amb piscines de mar i un centre científic a punta Palangrers

El nou govern ha plantejat aquesta idea a l'Estat per a l'espai de l'antiga depuradora de marisc

L'any passat van aturar el projecte de lleure a punt de licitar i una inversió d'un milió d'euros

L'espai alliberat de l'antiga depuradora de marisc. | DDG

L'espai alliberat de l'antiga depuradora de marisc. | DDG

Carme Vilà

El nou govern de Roses (PSC , Junts i GP) treballa en una proposta per a un projecte d’oci amb piscines d’aigua salada i un centre d’investigació científica vinculat al mar a l’espai de l’antiga depuradora de marisc. Ja ho han fet saber a l’Estat que els ha demanat que elabori la propostes per avaluar-la, però d’entrada estarien disposats a tirar-la endavant. El projecte i la inversió d’un milió d’euros va quedar encallat perquè l’anterior govern va considerar que el manteniment de les piscines d’aigua salada podria no ser viable.

ERC i Junts tenien visions diferents per al projecte que té previst executar el Ministeri de Medi Ambient a l’espai davant de mar que va ocupar durant anys l’antiga depuradora de marisc que es va enderrocar.

Piscines naturals, de mar, un espai d’oci, un mirador i un edifici de serveis a la carretera del Far, a la Punta Palangrers, entre el segon moll i la punta del Far. Just davant e mar amb visites a la badia i en els 3500 quadrats alliberat d’edificacions.

El Ministeri per la Transició Ecològica, després de plantejar cinc propostes, va optar per la recuperació del perfil natural de la costa amb les piscines fusionades amb el mar.

La idea original l’havia posat sobre la taula l’exalcalde, Carles Pàramo, i durant anys l’ajuntament va batallar perquè s’enderroquessin les edificacions.

Aturat a punt de licitar

El Ministeri estava a punt de licitar la proposta a finals del 2022 amb la inversió que ronadava el milió d’euros quan l’Ajuntament va informar que el descartava per replantejar el projecte.

La regidora de Turisme en aquell moment, Montse Mindan, va informar durant un ple que per falta de consens es descartava i l’alcalde llavors, Joan Plana, va remarcar que l’Estat estava disposat a invertir el milió previst en algun altre projecte. Un dels motius era l’elevat cost de manteniment de les piscines d’aigua salada.

El PSC, a més, defensava reservar l’espai per crear el Centre de Mar , un projecte elaborat per aquest grup, que s’havia aprovat al ple a través d’una moció. La idea és un centre d’estudi de l’entorn marí i d’espècies que estan en perill d’extinció, vinculat a la Universitat de Girona.

El canvi de govern amb Junts que defensava la zona d’oci amb piscines i el PSC el Centre de Mar ha suposat que es puguin fusionar les dues idees i el projecte ha estat un dels temes que han pactat els partits juntament amb Gent del Poble durant l’acord de govern.

Oci i ciència al mateix espai

L’alcalde, Josep Maria Martínez (PSC), ha explicat que la idea és compatibilitzar la zona d’oci amb piscines amb la creació d’un centre d’investigació. Explica que «és un dels temes que es van posar sobre la taula per confecciona rel cartipàs i les propostes de govern de consens» i explorar «allò que va quedar aturat que eren les piscines i ser comptable amb un proposta científica».

En una reunió recent amb responsables de l’Estat els van exposar la idea i els van donar la conformitat perquè presentessin una proposta documentada. Martínez considera que plantejar les dues opcions potser serviria per donar alguna sortida a les problemàtiques que plantejava l’anterior projecte en relació al manteniment de l’espai d’oci. El govern ha confirmat que començarà a treballar per concretar-ho. 

RECUPERACIÓ D'ESPÈCIES EN PERILL COM LA TORTUGA BABAUA

El 2020 l’Ajuntament de Roses va aprovar la moció del PSC per recolzar el projectede Conservació i recuperació de les poblacions de tortuga babaua (Caretta) i crear un Centre de Mar. L’objectiu era crear un centre temàtic de biodiversitat marina i salut humana amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Estat i la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG com a partner per a l’assessorament científic. Esduar construir un edifici emblemàtic des d’on portar a terme la tasca científica i implicar sectors de la població com els pescadors per a recupera r espècies. 

Subscriu-te per seguir llegint