S’ha constituït l'Associació d'Usuaris d'Embarcacions d'Esbarjo de Cadaqués (AUEECAD), associació sense ànim de lucre que neix fruit de la necessitat de representar un col·lectiu que dia d'avui no en tenia. Mònica Esteve, presidenta de l’associació, ha manifestat que: “la tramitació de l’aprovació del PRUG (Pla rector de l’ús i gestió de l’àmbit marí del Parc Natural de Cap de Creus) fa necessari que hi hagi un interlocutor que agrupi els usuaris d’embarcacions d’esbarjo de Cadaqués davant la Generalitat i la resta d’administracions”.

Cadaqués, situat al cor del Parc Natural de Cap de Creus, té més de mil embarcacions i altres mitjans nàutics d'ús privatiu, i és l’únic municipi del Parc Natural que no disposa d’un port esportiu, ni d’un club nàutic. Les embarcacions es fondegen en boies de temporada a la badia de Cadaqués i a la de Port Lligat, espais oberts i que no estan protegits de les llevantades. Aquestes característiques particulars representen una problemàtica i unes necessitats diferents a la resta de municipis.

Calia doncs, tenir una representativitat única, amb un primer objectiu de treballar activament en “el procés de participació ciutadana del PRUG del Parc Natural del Cap de Creus”, que en aquests moments s’està duent a terme. En aquesta associació s’hi pot adherir qualsevol persona vinculada a Cadaqués, tingui o no embarcació, que vulgui gaudir de la nàutica recreativa amb llibertat, amb respecte i amb compromís amb el medi ambient.

L’objectiu d'aquesta Associació és, segons Esteve: “vetllar per l’ús i gaudi dels nostres associats, de l’entorn marí i conscienciar en la responsabilitat de fer-ho dins un Parc Natural de gran valor ambiental i ecològic”.