Sis municipis del Consorci Salines Bassegoda han rebut diverses subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua per impulsar 11 actuacions de millora de l’abastament d’aigua en alta als seus termes municipals. Així es va publicar al DOGC el 29 de novembre, en el conjunt de subvencions que atorga l’ens públic de gestió de l’aigua als ajuntaments en matèria d’abastament.

En total, aquests projectes han estat subvencionats amb 534.057,51€ i consisteixen principalment en l’obertura i adequació de pous, i en l’arranjament i reposició de canonades i de dipòsits de regulació. La subvenció més important ha estat per al sistema d’eliminació de nitrats de l’aigua d’abastament, a Navata, que subministra també als nuclis de Cistella, Lladó i Taravaus.

Amb aquesta obra es preveu augmentar la capacitat de tractament de les instal·lacions fins a 600m3 al dia; també es millorarà el sistema d’impulsió i s’eliminarà l’ús del dipòsit elevat. L’alcalde de Navata, Jaume Homs, afirma que “aquestes actuacions unificaran el sistema de captació, desnitrificació i distribució d’aigua als municipis de l’actual xarxa de la Serra de l’Estela”.

A Terrades s’ha subvencionat amb 125.476,06€ la tercera fase de l’abastament d’aigua potable al municipi, el que suposarà connectar els dos punts de captació del municipi i garantir la disponibilitat i qualitat del recurs. L’alcalde de Terrades, Isidre Felip, s’ha mostrat satisfet de poder licitar i executar aquesta obra en els propers mesos.

El President del Consorci Salines Bassegoda ha felicitat l’impuls d’aquests projectes per part dels municipis amb l’objectiu de millorar el servei als habitants i de la qualitat de l’aigua, i ha manifestat la necessitat “ d’abordar els problemes d’abastament en aquells municipis com La Vajol, i d’avançar en les inversions en sanejament i en altres aspectes de gestió de la biodiversitat als boscos, ja que a les muntanyes de les Salines i del Bassegoda s’hi recull gran part de l’aigua de l’Empordà”.

Actuacionsi subvenció ACA

  • Reparació del dipòsit regulador de la xarxa d'abastament d'aigua de Lladó, 19.648,94€
  • Arranjament d'un tram de la canonada en alta de la xarxa d'abastament d'aigua de Lladó, primera (27.667,65€) i segona fase (27.705,95€)
  • Millora a la xarxa d’abastament d’aigua en alta i renovació de la canonada del pericó del c/ Bassegoda fins a l’antic dipòsit municipal d'Albanyà (15.914,91€)
  • Ampliació de la planta de tractament d'eliminació de nitrats a l'abastament d'aigua a Navata, 225.486,31€
  • Eliminació del dipòsit elevat de Navata i augment de la capacitat d'emmagatzematge, 5.340,08€
  • Prolongació de la impulsió dels pous del Consorci fins a l’ETAP d'eliminació de nitrats a Navata, 21.016,42€
  • Abastament d'aigua potable, 3a Fase, Terrades, 125.476,06€ -Rehabilitacio pou de Vilarig (21.955,42€) i Mas Vida (20.627,21€) a Cistella
  • Rehabilitació del pou núm. 2 a Vilanant, 23.218,56€