La zona de la Creu de la Mà, anomenada com a «Consell Territorial (CT) 5» que engloba Carrer Riumors - Rocaberti; Correus; Creu de la Mà, i Rally Sud, serà la primera en estrenar els nous Consells de Districte el dilluns 17 de maig, de set a nou del vespre a l'escola Maria Àngels Anglada.

Els Consells de Districte són l'eina de participació que l'Ajuntament de Figueres vol posar en marxa a partir d'aquest any, dividint la ciutat en vuit Consells Territorials que tindran com a seu principal l'escola pública de la zona. L'alcaldessa Agnès Lladó va voler destacar a la presentació del projecte, el dilluns dia 26 d'abril, que «no partíem del no-res» fent referència a la feina feta per l'anterior equip de govern i, en concret, a l'exregidor Francesc Cruanyes.

Aquesta divisió per a fomentar la participació a la ciutat s'arrossega des de l'any 2007 i aquest govern ho ha volgut desencallar. El responsable de la consultora Neòpolis, Carles Adamuz, que s'ha encarregat del projecte, celebra «la voluntat política que ara sí que sembla que hi ha en aquesta ciutat, ja que no havia vist mai anteriorment a l'alcaldessa d'una ciutat a la reunió interna de caràcter tècnic».

El projecte es divideix en una estructura orgànica i uns agents de participació. Dins dels quals hi haurà els vuit CT, l'òrgan format per la ciutadania que informa i dona resposta a les consultes dels veïns, pren decisions conjuntes i tracta temes pròxims. Cada CT té plena autonomia i disposarà del seu propi pressupost. Si les seves decisions seran vinculants o no, ho estipularà el reglament. Després una Comissió Tècnica avaluarà les propostes i farà «un retorn» a la ciutadania, un fet molt important per Neòpolis.

El 17 de maig començarà la primera part de la prova pilot al CT 5. La segona es farà el 31 de maig de set a nou del vespre al CT 2, que engloba: Horta Capallera, Portlligat, Barceloneta-Caputxins, Cendrassos-Costa Brava i Eixample. El punt de trobada serà l'escola Parc de les Aigües.

L'alcaldessa reconeix que s'han triat aquestes dues zones perquè «l'objectiu de la prova pilot és que surti bé i, per tant, no ho podem fer en zones on la conflictivitat sigui molt alta. Es necessita poder-ho gestionar, ja que comencem de molt avall». A més, afegeix, «hi ha moltes coses per decidir» com és la dinamització de l'espai de l'antiga presó (en el cas del CT 5) i l'entorn del Parc de les Aigües (en el cas del CT 2).