El Dia Internacional de la Dona Treballadora se celebra cada 8 de març i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides (l'ONU). És un dia aprofitat tradicionalment per a reivindicar el feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l'àmbit laboral, i molts altres esper tant pel dret a la independència econòmica.

Relacionades

A l'Alt Empordà, aquesta diada se celebra amb nombroses activitats. nombroses activitats.

El Consell Comarcal commemora el 8M

El Consell Comarcal se suma al Dia de la Dona amb dues accions: la lectura del manifest i la publicació d'un vídeo a les xarxes socials. El manifest per commemorar el 8M s'ha llegit als jardins de la seu de l'ens comarcal. Han participat de la lectura la presidenta Sònia Martínez, la consellera comarcal Etna Estrems i Anna Maria Maestre com a representant del personal del consell comarcal.

La commemoració arriba marcada per la pandèmia de la Covid-19 que està afectant sanitàriament, econòmica i social el nostre país i que agreuja les discriminacions i precarietat de les dones, així com la violència masclista en un context de convivència i confinament. En aquest sentit, el manifest reclama la plena igualtat i acabar amb la bretxa salarial i tota mena de violències masclistes.

El Dia Internacional de la Dona fa èmfasi a la reivindicació dels drets civils i laborals de les dones i a la lluita feminista dels drets de les dones. Es va celebrar per primera vegada al 1911 quan van sortir al carrer més d'un milió de dones europees i nord-americanes. Les principals reivindicacions van ser el dret a votar, l'ocupació de càrrecs públics, el dret a treballar, l'accés a l'educació vocacional i el final de la discriminació de l'àmbit laboral.

El 1972 l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el 1975 Any Internacional de la Dona, i el 1977 va convidar tots els estats a declarar, conforme a les seves tradicions històriques i costums nacionals, un dia com a Dia Internacional pels Drets de la dona i la Pau internacional.

Campanya audiovisual i obra de teatre

Cada any, l'àrea de Benestar Social del Consell Comarcal realitza un vídeo que es focalitza en un àmbit de la vida on és evident la desigualtat de gènere. Enguany, la peça audiovisual posa èmfasi en la desigualtat en la cura que s'ha fet més evident durant la pandèmia. El vídeo de l'any passat reflexionava al voltant de la corresponsabilitat a les taques de la llar.

Aquest diumenge 7 de març s'ha representat l'obra de teatre Hi ha solució al masclisme, creada i interpretada per la companyia jove de teatre A Mossegades, que estava inclosa en la programació de l'Oficina Jove. L'obra va escenificar a terme 3 situacions masclistes habituals i de l'entorn proper dels joves. Els espectadors van participar en un debat posterior.

Vilafant

L'Ajuntament de Vilafant ha fet un vídeo amb totes les regidores i tots els regidors del consistori per reivindicar la igualtat de gènere des del municipi de Vilafant.

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora 2021, que es commemora aquest dilluns 8 de març, Vilafant ha volgut mostrar els seu compromís amb la igualtat de gènere gravant un missatge conjunt de la corporació local en defensa dels drets de les dones.

A l'institut de Vilafant, des de l'Espai Jove, La Veu Lila i la Revolució Jove han fet una acció per visibilitzar les dones oblidades i reivindicar la igualtat de gènere en aquest 8M.

Peralada

L'Ajuntament de Peralada realitza un fotomuntatge sota el títol "Tu, dona...!" en motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, que es commemora aquest dilluns 8 de març. La campanya s'ha realitzat amb la participació de 73 dones de diferents edats dels municipis de Peralada i Vilanova de la Muga.

El fotomuntatge "Tu, dona...!" es va estrenar aquest diumenge 7 de març en primicia en un acte obert al públic a la plaça Gran de Peralada, on també es va llegir el manifest i va tenir lloc una petita actuació de la violista peraladenca Arabel-la Fernandez Sunyer.

Més informació sobre el Dia de la Dona a l'Alt Empordà.