Més de 14.000 Hectàrees cremades; quatre persones mortes; camps de bestiar arrasats; gairebé una quinzena de municipis afectats; i centenars de persones confinades. El 22 de juliol de 2012 quedarà gravat a la memòria dels altempordanesos per sempre.

Avui, vuit anys després, es recorda a les xarxes socials amb #focemporda.

Poc abans de la una del migdia d'aquell 22 de juliol, s'iniciava un incendi camí del Portús, a la Jonquera. A les set de la tarda del mateix dia, va començar un altre foc a Portbou. En aquest cas es va poder frenar amb control però el de la Jonquera es va expandir milers d'hectàrees, afectant desenes de persones que es van haver de confinar, en aquesta ocasió per un foc sense control, que va trigar dies a donar-se per extingit.

Centenars d'unitats de Bombers, de la Unitat Militar d'Emergències (UME), de voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), dels Mossos d'Esquadra, de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional van participar en l'operatiu d'extinció, de trànsit i seguretat de l'emergència.

Un altre centenar de tècnics i voluntaris de la Creu Roja i sanitaris del Servei d'Emergències Mèdiques treballaven també a la zona per atendre les persones afectades i assistir als quals estan en primera línia de foc.

Al Setmanari t'ho vam explicar així.