Els regidors d'Esquerra Republicana de l'Escala han proposat aquest dilluns, en la primera sessió plenària de l'any, que l'Escala reti homenatge als nou escalencs que van ser deportats a camps de concentració nazis. José Cort Sampietro, Francisco Estela Caballé, Pedro Freixa Colomer, Félix Girona Callol, Juan Luís Mas, José Nicolau Vicens, Juan Pagès Granollers, Liberto Parona Quintana i Pedro Parona Quintana són els noms dels presoners escalencs que van ser enviats a Mauthausen.

L'acció proposada pels republicans consisteix en col·locar uns llambordins anomenats stolpersteine (en català, esculls) per a homenatjar a les persones del poble que van ser deportades a camps de concentració nazis. Aquest petit homenatge consisteix en posar aquestes peces integrades en voreres en record a cadascun d'ells. Les peces són d'un color daurat, quadrades i porten una inscripció amb el nom del presoner, l'any de naixement, el camp de concentració on se'l va dur, i si es coneix l'any de l'alliberament o de la mort.

L'Escala disposa d'un monument genèric a totes les víctimes del nazisme, però la instal·lació de les stolpersteini no és incompatible amb ell, al revés, en pot ser complementaria. És per això els republicans proposen col·locar els llambordins a la mateixa plaça on hi ha situat el monument genèric, "acabant de completar aquell espai, ara molt abandonat i oblidat, dignificant-lo i tenint un record concret per a aquelles persones, amb noms i cognoms, que sabem que van ser assassinades pel nazisme. Una acció que pressupostàriament és insignificant i que moralment té un retorn immens per a les famílies d0aquests escalencs", argumentava la portaveu d'ERC, Etna Estrems.

El republicans han volgut fer aquesta proposta justament en aquest ple, coincidint amb la celebració recent, el dia 27 de gener, es del 75é aniversari de l'alliberament d'Auschwitz.