Les addiccions comportamentals, el «cyberbullying» i les conductes de risc associades, centren el temari formatiu adreçat a professorat d'instituts de l'Alt Empordà, en què es faciliten estratègies per educar en l'ús responsable dels dispositius tecnològics i les xarxes socials.

L'associació PDS (Promoció i Desenvolupament Social) gestiona serveis de prevenció de conductes addictives en diferents territoris i elabora materials i programes per treballar l'abús de drogues, l'addicció a les pantalles, el VIH/sida, els accidents de trànsit o l'educació en valors. Enric Marcos, psicòleg i tècnic de conductes de risc, és un dels professionals de PDS que, aquest curs, està itinerant per instituts de l'Alt Empordà com a formador de professors al voltant d'un tema que preocupa el sector docent: les pantalles.

Aquest programa formatiu, d'abordatge educatiu de l'ús de pantalles en una societat digital, el promou el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, amb el suport del Servei Educatiu de l'Alt Empordà. En els últims anys, les addiccions comportamentals (sobretot vinculades a un mal ús de la tecnologia), i els seus problemes associats, han experimentat un gran augment, fins al punt que aquests problemes i trastorns són considerats un dels més característics de la societat actual, sobretot amb els més joves.

Per a Enric Marcos, és important traslladar al professorat que, en matèria de conductes addictives, cal fer un abordatge a escala de claustre, fent una reflexió sobre les estratègies que poden funcionar. També considera que l'enfocament ha de ser comunitari i que, per això, cal implicar les famílies. «La normativa de l'ús del mòbil en els centres educatius no ha de ser només per als alumnes, sinó per a tota la comunitat educativa», ha assenyalat el tècnic de PDS, que també exposa: «Cal veure les pantalles amb una paleta de grisos. No tot és estar-ne a favor o en contra. No es poden demonitzar les pantalles, però sí que cal tenir present que tenen riscos i que cal aprendre a fer-ne un bon ús».

Un dels principals riscos té a veure amb l'assetjament, una problemàtica que, segons Enric Marcos, ha estat sempre present en els centres educatius però que, en cada moment de la història, es presenta a través de formes diferents, ara és amb les pantalles. Creix, en aquest sentit, la preocupació pel que fa al maltractament des de les xarxes socials o altres recursos d'internet, el cyberbullying.

«Són fets que aconsellen formar el professorat de referència de cada centre en prevenció i detecció d'aquestes pràctiques, per tal que puguin donar respostes educatives i preventives eficaces», anota Enric Marcos, el qual fa veure als docents que el món digital és un tema que interessa els alumnes i, per això, cal que aprofitin els materials per educar saludablement sobre l'ús de les pantalles.

Els centres que s'han adherit aquest curs al programa formatiu són: El Bruel, d'Empuriabrava; Alexandre Deulofeu, Cendrassos, Olivar Gran, Ramon Muntaner i Escolàpies, de Figueres; La Jonquera; Vilafant; El Pedró, de l'Escala, i Illa de Rodes i Cap Norfeu, de Roses.