L'Escala vol reduir l'ús dels plàstics d'un sol ús en un termini de quatre anys i, en aquest procés, els nens i les nenes de l'Escala hi jugaran un paper molt important. El projecte Desembossa't, l'Escala sense plàstics neix arran d'un treball transversal fet a quatre bandes entre l'Ajuntament, la Confraria de Pescadors, l'associació de comerciants UBET i el Camp d'Aprenentatge d'Empúries. Aquesta última pota serà l'encarregada de gestionar les activitats que es faran als centres educatius locals: la llar d'infants Ballmanetes, les escoles Esculapi i Empúries, i l'INS El Pedró. El projecte es va presentar el dijous 21 de novembre a l'Ajuntament, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

La fita d'eliminar les bosses el 2023 neix d'una preocupació col·lectiva sobre l'estat del planeta i l'ús abusiu de plàstics. «Hem d'aprendre a reutilitzar, allargar la vida dels plàstics, i també a rebutjar els d'un sol ús perquè, sense adonar-nos-en, ens els endossen», explicava Rosa Rovira, mestra del Camp d'Aprenentatge. A això, la regidora d'educació Maite Cortés afegia que «és molt important que els joves siguin conscients que, en anar a comprar, com menys embalatges millor».

Les iniciatives dels centres

Per la seva banda, els centres educatius han fet un pas previ en el qual han examinat quines necessitats tenen relacionades amb aquest tema, i han buscat solucions.

A l'Escola Bressol Ballmanetes, han decidit emprendre accions per reduir la gran quantitat de plàstics que es produeixen en celebracions, i també han instat les famílies a dur bosses de tela reutilitzables on poder posar la roba bruta, o els esmorzars i berenars. En el marc del projecte Desembossa't, es farà un taller amb famílies per ensenyar a cosir aquestes bosses.

Els alumnes de sisè de l'Escola Empúries elaboraran una guia bàsica per ensenyar com reciclar, i aquesta es difondrà per tot el poble. A banda d'això, i com a iniciativa personal, el centre es planteja fer un mercat de productes reciclats, una revista per veure què fa cada classe per reciclar i reduir envasos, i seguir potenciant els boc'n'roll, uns embolcalls reutilitzables que els proporciona el consistori.

Pel que fa a l'Escola Esculapi, els alumnes de Cicle Mitjà tenen pensat col·laborar amb l'UBET per fer un tríptic sobre la compra sostenible i, posteriorment, una campanya de conscienciació per fomentar les bones pràctiques dels compradors que surten carregats de bosses. Aquest projecte encaixa amb la dinàmica del centre, ja que és una escola verda que ja duia integrades moltes iniciatives entorn d'aquest tema.

Des de l'Institut El Pedró actuaran moguts per una problemàtica concreta: la pesca de l'anxova a la Costa Brava perilla. Els estudiants realitzaran un estudi de l'estat del mar, i juntament amb la Confraria de Pescadors faran una exposició itinerant per donar a conèixer el projecte Desembossa't. A més a més, escriuran un manifest per comprometre's a deixar d'usar bosses de plàstic.

Per la seva banda, el Camp d'Aprenentatge d'Empúries actuarà a l'Alberg per fomentar el reciclatge i la reducció de plàstics. Amb tots aquests gestos es pretén incidir en els hàbits dels infants i, de retruc, també en el de les seves famílies.

Neteja a la costa per clausurar

Totes les activitats programades per aquest curs escolar es clausuraran amb una gran jornada al mes de juny titulada Xarxes que pesquen plàstics,Xarxes que pesquen plàstics i que comptarà amb el suport de la Confraria de Pescadors, el Club Nàutic de l'Escala, nens i famílies. La jornada consistirà en una neteja de tota la costa, i a tots els voluntaris se'ls regalarà una bossa feta amb xarxes de pescadors que, tal com explica el regidor de Medi Ambient, Josep Bofill, «moltes vegades acaben al mar o en abocadors».

La intenció del projecte que ara s'inaugura és anar instaurant dinàmiques al municipi que permetin avançar des de la feina feta l'any anterior. A falta de veure com evolucionen, està clar que és un repte ambiciós i que engloba moltes persones. Com deia el Capità Enciam fa més de 25 anys, «els petits canvis són poderosos».