L'Ajuntament de l'Escala i el Camp d'Aprenentatge Empúries (departament d'Ensenyament), inicien aquesta setmana les activitats d'un ambiciós projecte de conscienciació, "desemBOSSA't, l'Escala sense plàstics", que té per objectiu convertir l'Escala en un municipi sense plàstics d'un sol ús en un termini de quatre anys.

La primera acció, coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus, compta amb la col·laboració dels centres educatius locals i són una sèrie de xerrades-taller a les escoles Empúries i l'Esculapi, amb que s'inicien diverses activitats escolars relacionades amb el reciclatge. A l'Escola Empúries, els alumnes de sisè tenen previst elaborar una guia de reciclatge. L'objectiu és implicar-hi també la resta de cursos i el centre ha emprès altres mesures, com l'eliminació d'ampolles i gots de plàstic d'un sol ús. A l'escola l'Esculapi, els alumnes de tercer i quart elaboraran una guia de la compra sostenible i com a escola verda també ha eliminat els gots de plàstic d'un sol ús i implica tot el centre en el procés de conscienciació -l'Ampa s'ha encarregat de fer gots reutilitzables-.

Es tracta d'una documentació que es pretén que no quedi només en l'àmbit de l'escola, sinó que serveixi després per estendre aquesta informació per tal de conscienciar del problema dels plàstics a la resta de la ciutadania.

A l'institut El Pedró tenen previst elaborar un manifest de compromís que es podrà signar coincidint amb una jornada de neteja que es vol fer a tot el litoral del municipi a final de curs. A l'escola bressol municipal Ballmatenes, per la seva banda han decidit eliminar les bosses de plàstic i substituir-les per altres fetes de roba, tant pel que fa referència a posar-hi la roba bruta com a les bosses del berenar.

L'objectiu és anar implicant tots els sectors locals en el projecte, especialment al sector comercial i al conjunt de la ciutadania. Es preveuen tallers, xerrades, edició de materials divulgatius i la generació d'alternatives a les problemàtiques bosses de plàstic. En aquest sentit, en col·laboració amb la Confraria de Pescadors de l'Escala, es preveu crear bosses a partir del reciclatge de les antigues xarxes dels pescadors.

"Tots podem posar-hi el nostre granet de sorra, a partir de petites accions com deixar d'utilitzar plàstics d'un sol ús a l'hora d'anar a comprar i canviar-los per recipients reutilitzables", remarca el regidor de Medi Ambient, Josep Bofill.

En la mateixa línia, la regidora d'Educació, Maite Cortés, destaca també "la importància d'implicar-hi des del primer moment al sector educatiu, ja que la conscienciació dels més joves té un gran valor de cara al present i al futur".