L'onatge que es va produir en els darrers temporals ha danyat l'estructura que sustenta l'espigó de ponent de la bocana de la marina d'Empuriabrava. El dic, que ja estava malmès per altres episodis de mal temps, està a sobre d'unes pedres que pesen tones. L'espai que hi havia entre les roques estava cobert d'una sorra que l'onatge ha fet desaparèixer, i aquest és el motiu pel qual les pedres han començat a moure's i descalçar l'espigó. «La situació no és d'extrema gravetat, però es tracta d'un fet que detectem de fa temps, i com més dies passin més s'encarirà, perquè s'haurà de moure més tones de pedra», diu Quim Cruset, gerent d'MCS de la Marina d'Empuriabrava. Després d'una actuació d'urgència per resoldre les destrosses del temporal, ara la Marina està preparant un estudi per assegurar la subsistència de l'espigó, que podria arribar a caure, si se segueix a aquest ritme.

Inversió de 300.000 euros

Durant el 2019, s'elaboren dos estudis diferents que plantegen com s'hauria d'executar la reforma. El projecte planteja la substitució de la passarel·la de formigó de sobre l'escullera i que la maquinària hi treballi per sobre, amb una plataforma mòbil, col·locant una escullera d'entre 1.000 i 5.000 quilos. La intervenció, que està gestant la concessionària i que s'executaria el 2020, té una durada prevista de tres mesos i està pressupostada en 300.000 euros. «Actualment no tenim prou liquiditat per executar-la», reconeix Cruset. Això es deu al fet que les actuacions de la Marina es paguen amb les recaptacions dels usuaris, i n'hi ha molts que no paguen. En aquest sentit, Cruset explica que a la pròxima Assemblea amb la comunitat, «es farà saber que aquesta és una necessitat prioritària».

La Marina està al voltant d'un 75% de capacitat, uns 3.200 usuaris. La infraestructura està formada per 43 km de murs i 22 de canals, i té uns 4.800 amarratges. A l'estiu, poden arribar a ocupar-se 4.000 amarraments, i pot haver-hi una entrada i sortida de fins a 1.500 embarcacions diàries.

A part d'actuacions com la del dic, la Marina d'Empuriabrava també està treballant en altres fronts com la restauració d'una part dels murs, amb un cost de 80.000 euros. En aquest sentit, l'any passat van restaurar-ne aproximadament un quilòmetre. Enguany, també s'ha incidit en la millora de la qualitat de l'aigua, que s'ha qualificat d'«excel·lent». L'aigua ha passat els mateixos paràmetres d'anàlisi que la de les platges de la Costa Brava, i seria l'equivalent a una bandera blava.

Obren més de 1.000 processos judicials a usuaris que no pagaven

Dels usuaris que formen part de la Marina, només un 55 o 60% paga les quotes de manteniment i conservació. «La taxa d'impagaments és elevadíssima, i l'hem de millorar. La gent ha d'entendre que, independentment de si tenen embarcació o no, si disposen d'un amarratge, han de pagar el dret d'ús», diu Cruset. Per intentar resoldre la situació, la Marina ha obert processos judicials sobre més de 1.000 usuaris que no havien pagat les quotes que els tocaven. Aquesta via, segons diuen, «és cara però efectiva». A part d'aquest recurs, des de l'1 de setembre del 2017 i gràcies a una sentència del Tribunal Suprem, la Marina també té potestat per exercir Recursos de Cassació. Aquesta legislació dona potestat per poder precintar una embarcació que estigui en un amarratge que no s'ha pagat. Des que disposen d'aquest poder, la concessionària ha precintat més d'una desena d'embarcacions, perquè els propietaris no la poguessin utilitzar.