La Biblioteca Fages de Climent de Figueres ha rebut un total de 134.667 usuaris i usuàries en el decurs de l'any 2018, el què suposa un increment del 4% respecte al 2017, amb un total de 281 dies d'obertura al llarg de l'any, havent-se ampliat les hores d'obertura respecte a l'any anterior.

La biblioteca ha realitzat un total de 1.131 nous carnets, un 11 % més que l'any anterior. S'han realitzat 102.405 préstecs de documents, dels quals 80.628 són llibres, 14.206 dvd, 3.208 cd i 2.950 revistes. Tanmateix, el préstec interbibliotecari ha augmentat en un 15%, havent-se realitzat un total de 10.322 transaccions. És significatiu l'augment de préstecs de l'EBiblio, el servei de préstec de continguts digitals (obres de ficció i no ficció, revistes, pel·lícules, audiollibres, etc.) , que ha passat de 1.516 el 2017 a 2.341 el 2018.

Pel què fa als llibres més prestats, la novel.la és el gènere més llegit, i els títols amb major nombre de préstecs entre els adults han estat Nosaltres en la nit de Kent Haruf i Hasta que salga el sol de Megan Maxwell, mentre que Noel et busca del figuerenc Àngel Burgas és el títol amb més èxit entre els joves, seguit de La noia invisible de Blue Jeans.

En l'apartat de llibres de coneixements per a adults, les seccions amb més préstecs han estat les d'aprenentatge d'idiomes i guies de viatge.

I pel que fa a la col·lecció local els llibres de ficció amb més préstecs han estat Flor salvatge de

M. Mercè Cuartiella i Auca de mi mateix de Carles Fages de Climent, mentre que en l'apartat de no ficció ho han sigut D'herois i traïdors de Santi Vila i La matemàtica de la història d'Alexandre Deulofeu.

En quan a la narrativa infantil continuen entre els més prestats, les col·leccions de Diari d'una penjada i Diari del Greg, i el llibre d'acudits de Geronimo Stilton.

Pel què fa als audiovisuals, els préstec de sèries de TV, ha estat més alt que el de pel·lícules, essent les més prestades Joc de trons i Narcos.

A través de les novetats que es posen a disposició dels usuaris i usuàries el dia 15 de cada mes, la biblioteca amplia de manera continuada el seu fons, que actualment és de 117.419 documents, i fa una aposta decidida pel foment de la lectura a través de propostes com els 15 Clubs de Lectura adreçats a diferents perfils de lectors (amb prop de 300 persones inscrites). En aquest sentit la biblioteca també realitza una tasca de prescripció lectora i afavorir la circulació del fons a través d'aparadors culturals temàtics, i de recomanacions de lectura a través de les xarxes socials i a la mateixa biblioteca. Aquestes compres es duen a terme comptant amb part del pressupost municipal de l'Ajuntament de Figueres, i de les subvencions rebudes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

També és destacable la tasca que es duu a terme proporcionant lots de llibres als instituts i centres de primària, a centres d'adults i a nombrosos clubs de lectura externs a la biblioteca de la comarca de l'Alt Empordà, el que suposa un alt volum de circulació de llibres pel que comptem amb l'inestimable suport de la CEPSE, la Central de Préstec del Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

Així mateix, es treballa per a consolidar la biblioteca com a espai de suport a l'aprenentatge, amb 83 visites escolars (69) i d'adults (14), que informen sobre les possibilitats i recursos que els ofereix la biblioteca a grups com a l'alumnat TEI del Grau Superior d'Educació Infantil de l'Institut Ramon Muntaner, del Curs d'acollida i coneixement de l'entorn, a persones en alfabetització del Pla de Barris de l'Ajuntament de Figueres, i també assessorem a joves i investigadors en els seus treballs de recerca.

S'ha continuat el projecte La Biblioteca a les Llars d'infants (lots de llibres per a les famílies, visita i hora del conte especial per a les famílies), i s'acullen les visites dels espais familiars i les famílies que hi participen.

Hem donat continuïtat al projecte Biblioteques inclusives, duent a terme diverses accions com ara posar a l'abast dels usuaris un fons de llibres i altres materials adaptats per a persones amb necessitats especials. En aquests sentit s'ha ampliat el nombre d'audiollibres i pel·lícules amb audiodescripció per a sords i cecs. També s'han prestat lots de llibres a centres d'educació

especial, augmentat els clubs de lectura fàcil i programat hores del conte inclusives. D'altra banda, s'ha realitzat un informe de diagnosi d'accessibilitat universal per tal d'establir les properes accions a seguir en aquest sentit.

Esmentar també que enguany s'han mantingut serveis d'extensió bibliotecària com el de Bibliopiscina, en col·laboració amb el Servei d'Esports, o el de Bibliohospital, que es duu a terme gràcies a la participació de persones voluntàries.

Tanmateix, si un aspecte destaca entre tots els serveis que ofereix la biblioteca, és el de les activitats, doncs al llarg del 2018 se n'han programat 389, a les que han assistit un total de 12.887 participants. Es tracta de propostes culturals entre les que s'hi poden comptar conferències, hores del conte, clubs de lectura, exposicions, cursos i tallers d'introducció a les TIC, d'ús d'Ebiblio, concerts de petit format, com ara els programats dins el projecte "Paraula de músic" que pretenia donar rellevància a la música i músics locals, trobades amb autors, presentacions de llibres... organitzades per la biblioteca, o en col·laboració amb altres entitats i equipaments culturals de la ciutat.

Pel que fa a les Hores del Conte (un total de 37), que conviden a les famílies a introduir als seus infants en el món dels contes i la lectura. Donada la bona acollida amb la que compten les propostes adreçades als més menuts (- 3 anys) i a les seves famílies, al 2018 s'han doblat les sessions, que han passat a ser amb inscripció prèvia per tal que l'aforament sigui l'òptim per gaudir de l'activitat. Així mateix, el dia de Sant Jordi, la biblioteca va oferir dues sessions d'Hora del Conte a la placeta baixa de la Rambla que van comptar amb una gran acollida per part dels grups escolars de la ciutat.

A l'hora de programar les activitats s'han tingut en compte les efemèrides de l'any, a nivell nacional i local (Any Fages de Climent, Any Montserrat Abelló, Any Maria Aurèlia Capmany, Any Raimon Panikkar...), dates assenyalades com ara Dia de la Dona, Dia de la Música, etc.

Al llarg del 2018, s'ha commemorat l'Any Fages de Climent amb motiu dels 50 anys de la seva mort. La biblioteca que porta el nom del poeta empordanès, va programar nombroses activitats per a commemorar l'efemèride, com ara diverses mostres i una visita comentada per a donar a conèixer el fons documental de Fages, la digitalització del mateix per tal de fer-lo accessible a través del repositori documental Regira, la lectura d'Auca de mi mateix al club de lectura de poesia, la lectura comentada de La Balada del Sabater d'Ordis a càrrec del poeta Enric Casasses, l'espectacle poètico-musical de Josep Pedrals i Xavi Lloses dedicat a Carles Fages de Climent Fages el que Fages, la lectura dramatitzada de l'obra El bruel, a càrrec del grup TeQuatre, una conferència commemorativa a càrrec de Jordi Canet, comissari de l'Any Fages, dues hores del conte, i l'itinerari per Figueres resseguint llocs fagesians, a càrrec de Joan Ferrerós. Així mateix, vam acollir l'exposició promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes Carles Fages de Climent. L'arcàdia empordanesa.

Algunes d'aquestes activitats estan plenament consolidades, com ara la Revetlla de Sant Jordi, dedicada als autors locals que han publicat llibre el darrer any, amb prop d'un centenar d'autors i autores empordanesos, la conferència inaugural del curs de clubs de lectura que enguany va pronunciar Mariàngela Vilallonga, i el cicle Biblioteques amb DO, que un any més ha tingut lloc a la terrassa del 1r pis de la biblioteca. Altres activitats que van comptar amb molt bona acollida van ser l'hora del conte a la Rambla el dia de Sant Jordi, la Supernit a les Biblioteques organitzada en col·laboració amb el Club Super3.

Dir també que al llarg del 2018 els usuaris de la biblioteca han fet ús de 18.831 sessions d'internet en els terminals fixos de la biblioteca, i hi ha hagut 18.392 usuaris de l'espai WI-FI. Assenyalar també que al llarg del 2018 s'han incorporat un total de 5 tauletes a l'equipament informàtic de la biblioteca, que s'han posat a disposició dels usuaris, gràcies al suport de la Diputació de Girona.

Fer menció del fet que la Biblioteca de Figueres ha tingut una presència continuada a les xarxes socials, i que ha aconseguit un augment significatiu de seguidors tant a Facebook, Twitter com Instagram.

Pel què fa a la Col·lecció local, continuem treballant per l'ampliació d'aquesta secció, alhora que es vetlla per la seva progressiva digitalització (Fons Fages de Climent, premsa comarcal, correspondència de la Biblioteca Popular, cartells...). El 2018 cal destacar la incorporació del fons personal de Rafael Ramis Romans (1880-1936), mestre, periodista, política i activista cultural figuerenc. S'han organitzat diverses mostres i exposicions per donar a conèixer el fons de la col·lecció local. Així mateix, cal destacar que el fet que s'hagin prestat o reproduït materials de la biblioteca en diverses publicacions, reportatges, conferències i exposicions, també contribueix a la divulgació del fons de la biblioteca, com també el fet que sigui consultable en línia. Destaquem l'interès que al llarg del 2018 ha despertat l'Àlbum Rubaudonadeu, que ha estat consultat per Carles Esporrín per elaborar un documental sobre el fotògraf Josep M. Cañellas i que, el mateix dia la mateixa consellera de Cultura, Laura Borràs, va poder conèixer de primera mà. Arran de la visita de la consellera, s'han iniciat gestions per restaurar i tornar a digitalitzar aquestes imatges d'alt valor documental.