Funerària Vicens acaba d’estrenar un nou tanatori a Llançà, al car­rer Comte Jofre, a tocar l’entrada a la vila des de l’N-260. La instal·lació ha estat construïda en un temps rècord per poder ser operativa per Tots Sants. L’empresa ha aprofitat l’estructura inacabada d’un edifici situat a la vora del cementiri municipal.

L’acte inaugural va tenir lloc divendres al vespre, després d’unes jornades de portes obertes que van permetre als veïns dels pobles de la Mar d’Amunt, des del Port de la Selva fins a Portbou, passant per Selva de Mar, Llançà i Colera, conèixer la nova instal·lació projectada per l’arquitecte Jordi Cuadras amb la coordinació de Carles Díaz. Es tracta d’un tanatori funcional de dues plantes amb sala de vetlla i sala de cerimònies.

Prop d’un centenar de persones van assistir a l’estrena, entre les quals hi havia l’alcalde de Llançà i delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, i el primer tinent d’alcalde de Portbou, Trino Martínez, a més d’altres representants dels municipis als quals donarà servei el tanatori.

Xavier Vicens i els seus fills, Joan Marc i Xavier, van fer d’amfitrions. Després de lloar la rapidesa del treball de les empreses que han actuat en la construcció del centre, Xavier Vicens va relatar la llarga relació de l’empresa figuerenca amb els municipis de la Mar d’Amunt. «Funerària Vicens va ser fundada per Joan Vicens Juanola i va tenir com a continuador el meu pare Antoni. Ara els nostres fills consoliden la quarta generació al capdavant de l’empresa». Vicens va aportar dades documentals de serveis fets per la funerària figuerenca en aquests pobles amb antecedents a Colera (1927), Portbou (1938), Llançà (1947) i el Port de la Selva (1948). «Aquest espai que hem escollit és el lloc idoni per atendre totes les necessitats funeràries d’aquest territori costaner. Tenim lligams antics i estrets amb la teranyina de fusters i sepultureros d’aquesta zona». L’empresari també es va referir a l’aportació que fa la funerària a la millora de la imatge de l’entrada de la població després d’anys d’existència de l’estructura inacabada de formigó.

Pere Vila, per la seva part, va posar èmfasi «en la història de 94 anys d’aquesta empresa, la feina de la qual no és senzilla i que sap fer amb el punt de respece adequat en un moment de dolor. En aquests municipis, teníem serveis de tota mena, però ens faltaven sales de vetlla».