Figueres ha descobert un monòlit recordant els fets de l'1 d'octubre. La peça està situada al mig de la plaça de l'Institut, on centenars de persones es van agrupar, ara fa un any, per esperar el recompte de les urnes i intercanviar les intenses emocions viscudes durant tota la jornada.

S'han explicat els fets de l'any passat i com es vinculen a la plaça, tot seguit s'ha projectat un vídeo a la façana de l'institut.

Després que l'alcaldessa i alguns dels regidors han descobert el monòlit commemoratiu, un conjunt d'entitats han previst llegir un manifest conjunt. Després del parlament de l'alcaldessa de la ciutat, Rusó Sala ha estat l'encarregada d'interpretar un seguit de cançons amb les lletres projectades a la façana.

El plenari municipal del mes de febrer passat va acordar fer l'encàrrec a la Comissió del Nomenclàtor. Aquest ens, format per representants de tots els partits polítics, entitats i membres de la societat civil, és l'òrgan encarregat d'estudiar i aprovar les propostes de denominacions, tant de vies urbanes com d'altres espais públics de la ciutat i també de l'atorgament dels Honors i Distincions que concedeix l'Ajuntament. La proposta va tenir els vots en contra dels representants dels grups municipals del PP i Ciutadans.