El 2 de setembre se celebra la XIX Jornada Europea de la Cultura Jueva, enguany el lema escollit és "Storytelling, l'art d'explicar històries". L'Associació Europea de Patrimoni Jueu (AEPJ) és l'entitat coordinadora de la jornada a nivell Europeu i l'Arxiu municipal de Castelló d'Empúries coordina les activitats que es duran a terme al municipi. Aquest any el tema està relacionat amb la difusió del patrimoni històric intangible, les tradicions, la història oral, els contes i les cançons populars, entre altres.

A Castelló d'Empúries, els actes inicials es realitzaran l'1 de setembre a les 12 del migdia amb una visita guiada a la Sinagoga del Puig del Mercadal acompanyada d'un tastet de vins i dolços kosher que anirà a càrrec dels seus propietaris, Vicenç Comas i la seva filla Ariadna. A la tarda impartiran un taller d'iniciació a l'escriptura hebrea. Ambdues activitats han estat organitzades per la Sinagoga del Puig del Mercadal.

Les accions previstes pel diumenge 2 començaran a les 10 del matí amb la visita guiada "Castelló d'Empúries en clau jueva" organitzada per l'empresa EmpordaBrava amb la col·laboració de la Sinagoga del Puig Mercadal. La visita anirà a càrrec de l'arqueòloga Anna M. Puig Griessenberger, responsable de les excavacions de la sinagoga nova del Puig Mercadal, i de la historiadora de l'art Iraida Sais. El recorregut es realitzarà pels carrers del call i els visitants podran descobrir els principals elements que s'han conservat del llegat jueu medieval a la vila comtal i les darreres intervencions i troballes arqueològiques de la Sinagoga del Puig Mercadal propietat de Vicenç Comas. El guiatge inclourà visites al Museu d'Història Medieval Cúria-Presó i a la basílica de Santa Maria. Així mateix i durant tot el dia el Museu d'Història Medieval de la Cúria-Presó farà una jornada de portes obertes on els visitants podran descobrir l'esplèndida col·lecció de làpides funeràries amb inscripcions hebrees que es conserven.

A les 12 del migdia i a la capella del convent de Santa Clara, es farà una breu presentació del Centre d'interpretació virtual del call de Castelló d'Empúries. A continuació, i en el mateix espai, es podrà gaudir d'un recital de cançons sefardites interpretades a "capella" per Elena Martinell i una lectura de textos de la cultura i la literatura cristiana i jueva a càrrec de l'actriu gironina Cristina Cervià. El recital acabarà amb una degustació de vi kosher. Durant la vetllada es podran escoltar poemes i narracions de diferents autors com Maria Àngels Anglada, Carles Fages de Climent, Jacint Verdaguer i contes de la tradició jueva, entre d'altres. El recital anirà acompanyat de fotografies seleccionades expressament per l'ocasió.

L'activitat, que han titulat "Entre els estanys i el fossar. Relats i cançons de la cultura jueva", ha estat organitzada per la Biblioteca Municipal Ramon Bordas i l'Arxiu Municipal.

L'activitat musical és gratuïta. La vista guiada del dissabte 1 té un cost de 10€ i el taller 5 € - cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 609 450 738 -. La visita guiada del diumenge té un cost de 3 €. Cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 972 156 233 o al correu turisme@castello.cat .Els organitzadors es reserven el dret de modificar el programa.