El Govern ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi a 31 personalitats, entre les quals hi ha l'activista cultural empordanès Nemesi Solà, membre de la junta d'Òmnium Cultural de l'Alt Empordà.

La Generalitat li fa aquest reconèixement per la seva sostinguda i valuosa contribució a la cultura catalana i als drets nacionals de Catalunya, iniciada en els temps més difícils. Vinculat, des de la seva fundació, a Òmnium Cultural, ha pres part en diverses iniciatives de recuperació de tradicions i costums. La seva dedicació i treball desinteressat el van fer mereixedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Ha estat flequer de professió, cristià de base, sindicalista, escolta, i activista incansable en defensa dels drets culturals i nacionals catalans durant el franquisme i durant tota la seva vida ha participat en multitud d'accions i iniciatives amb l'objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país.

En ple franquisme, Nemesi Solà va participar en el segrest de la imatge de la Mare de Déu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. Membre de l'Associació de Tradicions i Costums va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó, una tradició que escampa la flama des del cim fins al País Valencià travessant els Països Catalans. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d'aquest espai.

Nemesi Solà està vinculat a Òmnium Cultural des de la seva fundació quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums. A més, va contribuir decisivament amb els seus fons de llibres i documents a la biblioteca del Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (2007).

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.