La campanya de promoció del transport públic a Figueres ha estat qualificada, per Ciutadans, com "un èxit notable i indiscutible", en canvi, per a l'equip de govern (PDeCAT), ha estat una iniciativa "negativa". Tot depèn de la lectura del balanç de resultats que en fan uns i altres.

La campanya de dos mesos de gratuïtat del bus urbà va iniciar-se el 16 d'octubre del 2017, fins a final d'any, i va ser impulsada pel grup municipal de Ciutadans en virtut dels compromisos amb l'equip de govern per aprovar els pressupostos del 2017. Durant dos mesos, utilitzar el transport públic a Figueres no ha tingut cap cost per als viatgers. En total, han estat 5.943 els usuaris que s'han beneficiat d'aquesta gratuïtat, però un cop finalitzada la campanya només s'han fidelitzat 20 clients.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, afirma que, des del principi, l'equip de govern es va mostrar "escèptic" de tirar endavant aquesta campanya. "Guanyar nous usuaris del transport públic no només depèn d'una gratuïtat temporal pura i dura, ha d'anar acompanyat d'altres mesures. El fet que només hagin formalitzat títol de transport vint viatgers dels gairebé 6.000 que s'han beneficiat del bus gratis ens fa pensar que els resultats de la campanya són negatius", ha explicat Marta Felip, fent referència també al cost que ha generat la campanya a les arques municipals: 23.460,69 euros.

Héctor Amelló, el portaveu de Ciutadans, discrepa de Marta Felip i argumenta que "les xifres de la campanya mostren una gran acollida i interès dels usuaris per aquest servei". Amelló afirma que "les xifres ens mostren que en aquests mesos que ha durat la campanya de promoció el nombre de viatges ha augmentat entre un 25,46% i un 59,25%, amb un augment de mitjana de 14.959 viatges mensuals, un 35,79% d'augment de la mitjana respecte a mesos anteriors".

Per al portaveu de Cs, aquestes dades mostren una realitat: "Existeix una possibilitat real de l'increment del nombre i captació de viatgers si es redissenya una nova estratègia intel·ligent que permeti reduir substancialment el dèficit anual i millorar la qualitat del servei". Aquesta estratègia passa, entre altres accions, tal com exposa Amelló, per "noves tarifes i abonaments que millorin la relació qualitat-preu, redisseny de línies i campanyes de captació i fidelització de clients".

ERC havia preparat una pregunta al ple ordinari de l'1 de març per demanar una valoració d'aquesta campanya, però el plantejament es va quedar al tinter perquè la sessió no va incloure preguntes (per falta de temps). Aleshores, la formació republicana ha optat per emetre un comunicat de premsa, en què critiquen que la campanya ha estat "una proposta fracassada" que ha suposat "una pèrdua de diners".

"Els diners que s'han malbaratat en aquesta campanya es podrien haver destinat a altres inversions, com ampliar els carrils bici on sigui possible, noves marquesines per a les parades del bus o una campanya real per acostar el servei a potencials usuaris, com escolars, joves, gent gran o residents als barris menys centrals", afirma el grup municipal d'ERC.

LES XIFRES

LES XIFRES

2.978 La meitat dels usuaris de la campanya ja eren viatgers

En el resum de la campanya de promoció del bus urbà de Figueres consta que, dels 5.943 usuaris que han gaudit del bus gratuït durant dos mesos, la meitat, 2.965, ja eren usuaris, i la resta no ho eren. Hi ha més dones (3.691) que homes (2.252).

23.460 € Despeses de la campanya de promoció del bus urbà

La difusió de la campanya del transport, el personal que hi ha treballat, l'adquisició de les targetes-abonament i la confecció d'aquestes targetes han costat, en total, 23.460,69 euros, amb l'IVA inclòs.