Endesa dins del seu Pla de Conservació de la Biodiversitat, i en col·laboració amb l'Associació d'Amics del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE), està fent el seguiment de les 30 noves caixes niu que va instal·lar fa unes mesos a torres i suports elèctrics ubicats dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, així com de les ja existents. L'objectiu és potenciar la conservació i reproducció del gaig blau (Coracias garrulus). L'èxit del projecte Coracias, anomenat així en honor al seu protagonista, promet. Fins ara, els tècnics han detectat una alta ocupació d'aquest nius i unes postes molt prolíferes, amb 3,5 pollets per niu de mitjana, o el què és el mateix, 91 cries. Es preveu, a més, que en els propers dies aquesta xifra sigui encara més alta, ja que hi ha algunes postes tardanes de les qual es continua fent seguiment.

En total, s'han detectat fins a 26 postes, 11 de les quals han tingut lloc a les caixes que es van instal·lar el passat mes d'abril, mentre que 16 han estat als dispositius instal·lats en anys anteriors amb la mateixa finalitat: afavorir la conservació, reproducció, i conèixer una mica més com es comporta, nidifica, es reprodueix i es desplaça aquesta au tant escassa al territori català. En aquest sentit s'ha observat, per exemple, que el número de pollets varia en funció de la zona on es troba el niu i és probable que també depengui de l'experiència prèvia dels progenitors. A més, els resultats es consideren molt positius tenint en compte que les caixes noves, en general, poden tardar fins a dos anys en ser ocupades perquè l'espècie no està acostumada a la presència d'aquest nou element.

Mitjançant l'observació, que es realitza amb una càmera de 5 metres de llargada que compta amb tecnologia wifi per fer l'estudi amb la menor incidència en les cries, també s'ha vist que hi ha altres espècies d'interès que habiten al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà (APNAE) que s'han beneficiat del projecte i han utilitzat aquesta temporada les caixes per establir els seus nius, com són el xoriguer i el xot.

D'altra banda, durant la primera meitat de juliol es va col·locar a tres adults de tres parelles diferents uns emissors GPS equipats amb un panell solar (dispositiu de mides molt reduïdes per no interferir en els moviments de les aus) amb la voluntat de conèixer els moviments del gaig blau dins del seu hàbitat, i en concret, dins del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i els seus voltants en funció de la disponibilitat d'aliment.

Per completar tot aquest seguiment també s'estan realitzant anellaments dels polls als nius. En aquest procediment es col·loquen dues anelles, una de plàstic -visible a distància- i una metàl·lica, i a la vegada es prenen registre de dades físiques dels ocells, com són la mida, el pes, el sexe, etc. Això permet tenir un registre i fer seguiment molt útil per a anys posteriors, ja que en tractar-se d'aus migratòries, viatjaran per passar l'hivern a latituds més càlides i, si tot va bé, tornaran a la primavera per fer la seva primera posta.

De cara la tardor es preveu tenir ja resultats finals de l'estudi, però tot sembla indicar que seran molt satisfactoris i compliran l'objectiu que pretén la Companyia donant suport a projectes com aquest, que fomenten la biodiversitat i, en definitiva, suposen una millora integral, tant de la natura, com de les persones. No hem d'oblidar que Endesa treballa amb el seu Pla de Conservació de la Biodiversitat per la protecció i conservació del medi ambient, fent possible la convivència de les infraestructures elèctriques, tant necessàries per al desenvolupament de la nostra vida diària, amb l'entorn.