Ignasi Folch Casanovas, estudiant de 1r de Batxillerat de l'Institut Olivar Gran de Figueres, no se n'amaga: és un "boig per les ciències". I, com a tal, ha aconseguit que la Fundació Catalunya La Pedrera el seleccioni per participar, juntament amb 23 estudiants més de tot Catalunya, en el programa «Bojos per la Bioquímica», que imparteixen, cada dissabte, a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB), investigadors i professorat del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular.

Té 16 anys i, de ben petit, es va despertar el seu gran entusiasme i interès per tot allò que té a veure amb les ciències. Alumne de La Salle Figueres fins al curs passat, ha elegit l'Institut Olivar Gran per estudiar el Batxillerat. Haver estat seleccionat per «Bojos per la Ciència», en el seu apartat de «Bojos per la Bioquímica», és, per a ell, un somni fet realitat.

Et consideres boig per la ciència?

Crec que sí. Des de ben petit he estat interessat per aprendre, per buscar informació, sempre entorn del coneixement de la ciència. Quan tenia tres anys, em plantava davant de la televisió a esperar que acabessin els Teletubbies perquè sabia que després feien un documental d'animals que m'agradava moltíssim. I, a primer de Primària, mirava documentals d'astronomia i del Cosmos amb la meva mare. Era el típic nen que arribava a l'escola i sabia què era una estrella marró, un forat negre, la vida sencera d'una estrella, la formació de l'Univers, i és divertit perquè el primer tema de Ciències del Món Contemporani d'aquest curs ha sigut tot això que jo ja m'havia après de petit.

Què sents ara que saps que estàs dins Bojos per la Bioquímica?

Quan van presentar l'esdeveniment, ens van dir que havíem d'estar una mica bojos o ser uns grans apassionats de la ciència per poder entrar en un programa d'aquest tipus, sobretot perquè es fa tots o gairebé tots els dissabtes del curs. Per a la gent que viu a Barcelona, potser és una activitat extracurricular més, encara que sigui en dissabte. Imagina't per a aquells que som de fora de Barcelona. Té un punt de bogeria que sentis passió per una cosa que, al cap i a la fi, és feina fora d'horari lectiu.

Com t'ho has fet per arribar a entrar-hi?

Per arribar fins aquí, el primer que cal fer és moure's. Moltes universitats tenen projectes d'aquest tipus, i, un cop trobes aquells que t'interessen, el pas següent és inscriure't i anar passant processos.

Et van assessorar des de l'institut?

El curs passat, quan feia quart d'ESO, a La Salle Figueres, em vaig inscriure a Joves i Ciència, de la Fundació Catalunya La Pedrera. Em van assessorar perquè La Salle està integrada a la Universitat Ramon Llull i aquesta universitat col·labora amb Bojos per la Ciència. No vaig aconseguir accedir a Joves i Ciència, però la Fundació conservava el meu correu, perquè havia format part dels processos de selecció. I em van escriure per recordar-me que aquest any, com a estudiant de Batxillerat, tingués en compte Bojos per la Ciència.

I no t'ho vas pensar.

Gens. Vaig començar a buscar informació i vaig portar-ho tot a la coordinadora de Batxillerat de l'Institut Olivar Gran, on estudio actualment. A partir d'aquí, els professors van proposar-ho a tota la classe i només ens vam apuntar una companya i jo.

Tots dos demanàveu ser Bojos per la Bioquímica?

Cada alumne té la possibilitat d'apuntar-se a dues propostes. Jo em vaig apuntar a Bioquímica i a Biomedicina i la meva companya es va apuntar a Química i a Biomedicina. Els dos vam passar diferents processos i vam arribar a les entrevistes, ella a Tarragona i jo a Barcelona. I va ser determinant, l'entrevista.

Com va anar?

Jo esperava tres o quatre preguntes, però ens van donar tot un formulari, amb moltes preguntes. Al final, et demanaven sobre la vida de tres científics, i un d'ells havia de ser explicat en anglès.

Quins tres vas triar?

A la Marie Curie la vaig fer en anglès, perquè era la que podia descriure més bé en aquest idioma, perquè l'havíem estudiat a Física. També vaig triar Craig i Ramón y Cajal.

Com vas rebre la notícia que t'havien seleccionat?

M'ho van comunicar quan jo pensava que no havia entrat i quan vaig veure al correu que sí, que m'havien agafat, vaig estar fent bots per casa meva durant un quart d'hora, com un nen amb sabates noves. La il·lusió va ser espectacular, indescriptible. El 13 de gener, es va fer l'acte d'inauguració del curs de Bojos per la Ciència, a Món Sant Benet.

I, ara, tots els dissabtes has d'anar a Barcelona, a la UB?

Són gairebé tots els dissabtes, sí, en horari de 10.00 a 14.00 hores.

Tens clar què vols estudiar quan acabis el Batxillerat?

Tinc clar que vull fer Bioinformàtica, però tinc alguns dubtes sobre on faré la carrera.

AMB APTITUTS I INTERÈS EN EL CAMP DE LES CIÈNCIES Bojos per la Ciència és un programa que impulsa la Fundació Catalunya La Pedrera. S'adreça als estudiants de batxillerat que tinguin interès i mostrin aptituds en el camp de les ciències. Les sessions es duen a terme els dissabtes, i es tracten diferents temes científics actuals.

Amb aquesta iniciativa, els estudiants tenen l'oportunitat d'aprofundir en la teoria i les tècniques científiques en diferents camps científics: bioquímica, biomedicina, economia, física, matemàtiques, natura, noves tecnologies i química.

Juntament amb investigadors, els joves experimenten com es fa ciència en un centre de recerca internacional, fet que els permet rebre formació pràctica en les últimes metodologies d'avantguarda, així com posicionar-se per a una possible carrera dins una branca científica. Bojos per la Ciència es va iniciar el 2013 i té el suport de diferents universitats catalanes.