El grup municipal del Partit Popular, a l'oposició a l'Ajuntament de Figueres, ha preparat una moció per a la primera sessió plenària d'aquest any destinada a demanar la regulació de l'ús de bicicletes i vehicles similars a la ciutat. El grup, representat per la portaveu Maria Àngels Olmedo i el regidor Diego Borrego, considera que “comencem l'any 2017, un any en què la ciutat de Figueres afrontarà nous desafiaments i haurà de finalitzar reptes d'anys passats. Un dels desafiaments que presentem en aquest plenari està relacionat amb la mobilitat dels ciutadans i més en concret d'aquells ciutadans que es mouen en bicicleta, patinets elèctrics, segway i un llarg etcètera de mitjans de transport anàlegs. Atès que hem de garantir la seguretat tant dels que decideixen moure's en aquests mitjans de transports com els que decideixen anar a peu, és obligació de l'Ajuntament de Figueres trobar un equilibri tant entre els ciclistes, patinadors com els vianants”, diu el PP.

Segons els populars, “actualment, l'Ajuntament de Figueres no disposa d'una normativa que reguli la circulació de les bicicletes per la zona urbana. Ciutats veïnes que s'han vist amb aquesta problemàtica, com Girona, han elaborat l'ordenança que ve a regular aquesta activitat que presenta un risc per als vianants. Altres ciutats com Barcelona, Madrid o Màlaga ja tenen una ordenança consolidada en aquest tema”.

“El que proposem en el ple -afegeixen Olmedo i Borrego- és la creació d'una comissió de treball que impliqui agents de mobilitat, experts, representants polítics i persones implicades per tal de desenvolupar una ordenança que, en primer lloc, protegeixi les persones que van a peu per la via pública i, en segon lloc, es facin les oportunes campanyes de conscienciació al col·lectiu ciclista, ja que ells exigeixen als conductors respecte en la carretera, però ells també han de respectar les persones que van a peu en la zona urbana”.

Canviar el ROM per les mocions

El mateix grup presenta una altra moció per modificar el Reglament Orgànic Municipal, ROM. El PP argumenta que, “en el ple de l'1 de setembre del 2016, el PPC vàrem presentar una moció sobre la presentació de mocions al ple on demanàvem, en primer lloc, limitar les mocions a una per grup municipal i, en segon lloc, que les mocions estiguessin directament relacionades amb la ciutat de Figueres”. Després de ser debatuda per tots els grups polítics, es va suprimir el primer punt i es va aprovar el segon amb 15 vots a favor i 6 en contra. “Tanmateix, aquesta modificació no ha estat traslladada al Reglament Orgànic Municipal i al ple de l'1 de desembre hem viscut un nou episodi d'inoperància havent-lo d'ajornar i convocar un ple extraordinari per donar cabuda a les nombroses mocions presentades pel conjunt de tots els grups municipals”.

Constatem que el ROM que disposem a Figueres ens ha quedat obsolet i ja fa anys que parlem sobre la conveniència de renovar-lo sense posar-hi fil a l'agulla”, afegeix el grup popular abans de demanar la modificació del ROM per a adaptar-lo als nous temps i a la realitat de la ciutat.