Els Agents Rurals capturen cada any uns 70 senglars i 60 daines al parc dels Aiguamolls de l'Empordà amb l'objectiu d'evitar que hi hagi superpoblació d'aquestes espècies. Dins la reserva, aquests animals no tenen depredadors i cal controlar que el número d'exemplars no es desboqui per evitar que proliferin els danys a conreus i hi pugui haver més accidents de trànsit. Per això, els rurals els abaten de nit, posen paranys en determinades zones del parc o bé -de tant en tant- arriben a fer batudes extraordinàries per tenir-los a ratlla. En els darrers cinc anys, la població de daines a la reserva s'ha reduït a la meitat (ara hi ha uns 110 exemplars) i s'han arribat a capturar fins a 371 senglars.

Les primeres daines que es van introduir al parc natural dels Aiguamolls van arribar a la reserva durant la dècada dels 80. Inicialment, n'hi havia una cinquantena que s'estaven en un tancat, però l'any 1992 la Generalitat va decidir alliberar-les perquè visquessin en plena natura.

Com que a la zona de reserva integral la daina no té depredadors, i troba aliment fàcil, la població va començar a enfilar-se ràpidament. De fet, ara fa cinc anys, se'n tenien comptabilitzats fins a 241 exemplars. Això, de retruc, es traduïa en més danys a conreus -on les daines anaven a menjar- i en alguns accidents de trànsit (tot i que, en aquest cas, res a veure amb els que causen els senglars).

Per això, des de la Generalitat l'any 2008 es va engegar un pla per mantenir-ne la població a ratlla. De mitjana, cada any els Agents Rurals solen capturar unes 60 daines al parc dels Aiguamolls, bé sigui mitjançant aguaits nocturns o batudes. En el cas d'aquesta espècie, s'ha descartat intentar capturar-les amb paranys, perquè ja es va veure que no donaven bons resultats.

Arran d'aquest control, la població de daines als Aiguamolls de l'Empordà s'ha aconseguit reduir a la meitat en els darrers 5 anys (dels 241 exemplars s'ha passat a 111). Segons subratlla el Departament d'Agricultura, aquesta xifra es considera l'adequada. "Si no es fessin captures de daines, la seva població s'hauria triplicat en només set anys", indica la Generalitat.

Tres accidents amb senglars per un amb daines

Pel què fa al porc senglar, ell mateix ha anat colonitzant la zona de manera natural a partir de la dècada dels 90. De fet, aquesta espècie troba aliment fàcil als conreus que creixen a la plana empordanès -sobretot, els de blat de moro- i també refugi a les àrees de reserva integral (ja que aquí, no hi és permesa la cacera).

En aquest cas, a més dels danys a conreus, el senglar també causa molts més accidents de trànsit. De fet, per cada accident que es registra amb una daina, n'hi ha tres provocats per senglars. Només cal donar un cop d'ull a les estadístiques per veure-ho. D'ençà de l'any 2000, als Aiguamolls de l'Empordà s'han comptabilitat 49 accidents amb daines; en el cas del senglar, ja se'n porten 162.

El senglar, a més, també provoca impactes sobre la fauna i la flora protegida de la zona. De fet, els Agents Rurals han constatat que depreda ocells que nidifiquen al terra (com el bitó, la polla blava o el xarxet).

Aquí, a l'hora de capturar-los, els Agents Rurals fan servir paranys (alguns, de fins a 12 metres de diàmetre) o bé porten a terme batudes i aguaits amb visors nocturns, que es fan a la perifèria de les reserves. En aquest darrer cas, allò que prioritzen és capturar femelles adultes per evitar que es reprodueixin (s'ha de tenir en compte que cadascuna pot arribar a tenir fins a cinc o més porcells per part).

De mitjana, cada any els Agents Rurals capturen uns 70 senglars dins el parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà (d'ençà del 2008, se n'han abatut fins a 371). La gran majoria tenen menys de dos anys.

Canyissars i passos de fauna

En paral·lel a les captures, el Departament d'Agricultura també fa altres actuacions per controlar les poblacions de senglar i daina, i evitar els accidents i danys a conreus. Per exemple, s'han millorat algunes zones de pastura i s'han retirat canyissars. Això permet que les daines tinguin aliment i no s'endinsin als conreus i, de retruc, que els porcs senglars perdin zones de refugi.

També s'han fet actuacions a les dues carreteres on s'han registrat més accidents (en concret, la GIV-6216, que uneix Sant Pere Pescador amb Castelló d'Empúries, i la C-260 entre aquest municipi i Roses). En concret, s'han millorat tanques, habilitat passos de fauna, estassat marges, posat senyals que adverteixen els conductors de la presència d'animals salvatges i instal·lat sistemes per dissuadir els senglars que creuin la calçada (olfactius o visuals).