El Govern central i la Generalitat de Catalunya han acordat superar la "desjudicialització" del conflicte generat després del procés, sense avanços concrets en la reforma del delicte de sedició.

Sí que hi ha hagut acords concrets en mesures de protecció de la llengua catalana, garantint l'autonomia dels centres educatius amb suport de l'executiu espanyol a la nova llei del català que suprimeix el 25% de l'ús de la llengua en castellà. A més, promouran l'ús del català al Senat i al Parlament europeu.

Així ho ha detallat en una roda de premsa el ministre de Presidència, Félix Bolaños, després de la tercera taula de diàleg entre les dos administracions, celebrada aquest dimecres a Madrid.

En matèria lingüística, Bolaños ha explicat que la protecció del català és una obligació i, en conseqüència, es garantirà que tots els alumnes tinguen el seu ple coneixement igual que l'espanyol. D'aquesta manera, tots dos executius reconeixen l'autonomia de cada centre escolar per a reforçar una i altra llengua en el seu context social i cultural, com recull la llei del català aprovada pel 80% del Parlament.

També ha recalcat que es preservarà l'ús de l'elecció d'idioma en les relacions amb les institucions, per afavorir que la comunicació de l'administració siga recíproca en matèria oral i escrita.

El titular de Presidència ha dit que s'impulsarà un canvi en el Reglament del Senat per a habilitar el dret dels parlamentaris a expressar-se en les llengües cooficials, a més de demanar a l'Eurocambra que el català siga considerat com una llengua de ple ús en les sessions plenàries.

A més a més, Bolaños ha citat el compromís de l'executiu espanyol a fomentar la presència de representants de la Generalitat en tots aquells fòrums internacionals centrats precisament en matèria lingüística.