El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha considerat que la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de declarar ferma la sentència que obliga les escoles catalanes a impartir el 25% de les classes en castellà, i de donar al Govern dos mesos per aplicar la resolució, és "una mena de 155 educatiu", en referència a l'article 155 la Constitució.

En declaracions als periodistes després de visitar l'entitat Osonament d'atenció a persones amb problemes de salut mental a Vic (Barcelona), ha lamentat que aquest comunicat del TSJC sigui "un intent de trencar" el consens que estableix el model d'immersió lingüística, segons ell.

"És un model que no ha estat qüestionat acadèmicament, i veiem que ara es qüestiona des d'altres instàncies, entrant amb una ingerència clara en l'àmbit pedagògic", ha criticat.

Davant d'aquesta situació, ha avisat que la Generalitat farà servir "tots els instruments" polítics, jurídics i administratius disponibles, defensant la bona feina dels docents i confiant en ells per protegir el model actual.

"Els docents de Catalunya han de saber que tenen el Govern del seu costat", afegint que el Govern assumirà la responsabilitat d'actuar per defensar la immersió lingüística en una situació que considera complicada per l'oposició d'algunes institucions de l'Estat.

JJOO D'HIVERN 2030

Sobre la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus 2030, ha donat suport a la decisió de celebrar una consulta a la regió on tindran lloc la majoria de les activitats: "El futur dels Pirineus l'ha de decidir el Pirineu".

Ha explicat que la regió a consultar s'ha escollit perquè "la concentració de les activitats dels Jocs serà a la vegueria del Pirineu", tot i que algunes competicions es puguin fer en altres punts de Catalunya.

També ha defensat que els Jocs Olímpics d'Hivern poden ajudar a desencallar infraestructures pendents: "Creiem que la proposta té la potencialitat de ser molt positiva per al territori, si es fa amb criteris ambientals i de sostenibilitat, i feina conjunta amb el territori".

PAU JUVILLÀ

Sobre la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de condemnar el diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, a sis mesos d'inhabilitació per desobediència quan era regidor a Lleida, ha mostrat la seva "plena confiança" que la institució sabrà defensar el seu escó.

"Totes les actuacions que decideixi el Parlament per defensar el Parlament que van decidir els ciutadans, amb tots els seus diputats i diputades, tindrà el nostre suport", ha afirmat.