La portaveu del Junts al Congrés, Miriam Nogueras, exigirà aquest dimecres al president Pedro Sánchez en la sessió de control del Govern central al Congrés que aclareixi quin paper va jugar el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en la detenció dijous passat a Sardenya de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Nogueras va registrar la seva pregunta per a Sánchez hores abans que el líder del seu partit fos arrestat en aplicació de l'ordre de crida i cerca que va dictar contra ell el Tribunal Suprem quan va fugir d'Espanya per no ser jutjat pel procés independentista.

"Pot assegurar, després del seu recent discurs a les Nacions Unides, que l'estat espanyol no ha incorregut en espionatge polític", resa textualment l'interrogant que va registrar Nogueras i que li servirà per exigir comptes al president per la detenció del seu cap de files.

La portaveu de Junts sospita que el CNI ha pogut facilitar l'arrest de l'expresident, atès que el passat 17 de setembre Puigdemont va assegurar tenir "proves de l'espionatge polític de l'Estat per perseguir i atacar la reputació de dissidents polítics".

Proves d'espionatge

Així ho va manifestar després de reunir-se amb diputats i senadors a l'Assemblea Nacional francesa, als qui va il·lustrar sobre "el conflicte polític català i la repressió espanyola". "Hem parlat de l'estratègia de repressió de l'Estat, que és molt sofisticada: contempla la 'lawfare', les 'fake news' i un espionatge polític d'alta envergadura del qual tenim proves, i que serà degudament denunciat", va advertir llavors Puigdemont.

Per la seva banda, la diputada Mariona Illamola, també de Junts, formularà al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, la pregunta que va quedar ajornada de la sessió de control anterior per l'absència del ministre al Congrés. "Creu el Govern que l'independentisme és terrorisme?", resa textualment aquesta pregunta, que també li donarà motiu per protestar per la detenció del líder del seu partit.

La diputada d'ERC Marta Rosique també podrà plantejar dimecres vinent la pregunta que no va poder verbalitzar en el ple d'aquesta setmana i amb la qual pretén saber si el Govern sol·licitarà l'oficialitat del català a la Unió Europea.

Aquest interrogant li pot servir per treure en el ple la vella reivindicació dels partits nacionalistes i independentistes de regular l'ús de les llengües cooficials al Congrés. Aquestes formacions han decidit ressuscitar aquesta reclamació després que el PSOE hagi acceptat tramitar una iniciativa de Junts al Senat per generalitzar l'ús del català, el gallec i el basc a la cambra alta.

Així mateix, s'interessarà per les llengües cooficials, en aquest cas sobre la producció a les plataformes digitals, el també republicà Gerard Álvarez, qui provarà que el Govern aclareixi si modificarà l'esborrany de la futura llei audiovisual per obligar aquestes plataformes a un oferir percentatge mínim de continguts en català.

PP: Hi haurà noves conceccions als independentistes?

A la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, es vol dirigir el 'popular' Mario Garcés perquè li avanci "quines noves cessions farà aquest any el Govern central als independentistes en la negociació dels Pressupostos".

I, per la seva banda, Vox ha registrat una interpel·lació perquè Grande Marlaska anticipi quines mesures adoptarà per protegir els membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya.

Aquest debat donarà lloc una moció sobre el mateix assumpte que se sotmetrà a votació en el següent Ple del Congrés, previst per a després del pont del 12 d'octubre.