La tornada a l’escola serà diferent de la de l’any passat: vacunats i sense mascareta. Aquesta és la idea que ronda el Govern de la Generalitat de cara a l’inici del curs escolar que ve, al setembre. Durant les últimes setmanes les hipòtesis al respecte s’han anat argumentant i ara sembla que, amb la intenció de vacunar els joves i adolescents en els mateixos centres educatius, està més a prop de convertir-se en realitat. Amb això, l’adeu a la mascareta s’ampliaria més enllà de l’educació primària.

En una entrevista a Rac1, el conseller d’Educació, Josep González-Cambray, va assenyalar ahir que veu «probable» que el curs que ve es puguin començar a anar retirant les mascaretes a les escoles, sempre amb la «màxima seguretat i prudència». La clau estarà en la vacunació i en la lògica evolució de la pandèmia. «És possible que no i és probable que no», va dir sobre l’ús de la mascareta.

Cambray considera que si el Departament de Salut acorda vacunar els alumnes d’entre 12 i 17 anys a l’inici del curs, a partir del 13 de setembre que ve, els posarien les dosis als mateixos instituts, i que si s’opta per iniciar abans el procés buscarien alternatives, que també podrien consistir a obrir els centres amb temps.

«Com a conseller d’Educació m’agradaria i estic convençut que durant el curs que ve podrem anar deixant les mascaretes», va afirmar Cambray, que va reconèixer que pedagògicament no li agrada que s’utilitzin a classe perquè impedeixen veure la gestualitat, les cares i els somriures. Tot això dificulta l’aprenentatge.

L’hora del pati

Des de la conselleria han enviat un pla d’actuació perquè les escoles s’organitzin de cara al curs que ve, en què es preveu mantenir els grups estables, però amb algunes variacions, ja que es flexibilitzaran les entrades a cada centre i no s’haurà de prendre la temperatura a l’accés. Una vegada Salut, a partir de l’evolució epidemiològica, decideixi si les mascaretes poden deixar de ser obligatòries a les escoles, Educació ho traslladarà als centres, sense que això interfereixi en la planificació del curs que ve, que ja està en marxa.

Les relacions socials entre alumnes al pati a l’hora de l’esbarjo està passant a ser una necessitat pedagògica, gairebé tant com les Matemàtiques. Segons el conseller, els alumnes es podran relacionar al pati, a l’aire lliure, amb estudiants d’altres cursos que no siguin de la seva bombolla i també es podran barrejar en les activitats extraescolars. També va destacar que les escoles han estat «a l’altura» aquest curs i que s’ha demostrat que els centres educatius no han sigut «un amplificador» del virus.

El curs que ve es mantindran els recursos addicionals que s’han incorporat aquest any per afrontar la pandèmia. Així, continuaran actius els 8.000 professionals que es van afegir als centres per atendre les noves necessitats de les escoles.