El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha presentat a la Comissió d’Afers Econòmics i Transformació Digital una Proposició no de Llei per instar al govern espanyol a impulsar les mesures legals necessàries per ampliar les potestats dels ajuntaments per a requerir a les operadores titulars de telefonia i d’electricitat el soterrament o millora de les línies i de les instal·lacions aèries existents, dels nous desplegaments, així com un adequat estat de conservació. La iniciativa ha estat rebutjada amb els vots en contra de PSOE, Unidas Podemos, Ciutadans i Vox.

En la seva intervenció, Bel ha recordat que “molts ajuntaments, sobretot els petits i mitjans, tenen una gran dificultat per poder interlocutar en igualtat de condicions amb les grans companyies de telefonia i d’energia elèctrica”. En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT al Congrés ha recordat que “la Llei General de Telecomunicacions o la Llei del Sector Elèctric otorga a aquestes companyies excessiva permissivitat, que fa que s’instal·lin noves línies elèctriques o de telèfon -normalment aèries- sense respectar la voluntat de l’ajuntament o dels mateixos veïns”.

Així mateix, Bel ha remarcat la importància que s’estableixin mesures perquè les companyies assumeixin la seva responsabilitat en l’estat de conservació i manteniment de les línies, ja que “en molts casos són els ajuntaments els que reben les queixes la falta de manteniment i no tenen prou instruments legals per a poder actuar”.

Bel ha lamentat que la iniciativa no s’hagi aprovat, i ha afirmat que “lamento que alguns dels grups de la cambra prioritzin més els interessos de les grans operadores elèctriques i de telefonia que l’autonomia dels ajuntaments”.