Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) van detenir el 30 de juliol un home de nacionalitat italiana i 33 anys, com a presumpte autor d'una estafa per valor de 20.000 euros. La investigació es va iniciar el febrer d'enguany com a conseqüència d'una estafa que es va produir per la metodologia coneguda com a Rip Deal, que vol dir "transacció corrupta".

Es tracta d'una tipologia d'estafa que on els delinqüents busquen anuncis d'ofertes immobiliàries o de béns de luxe com rellotges o joies i contacten telefònicament o per correu electrònic amb els venedors. Els estafadors simulen tenir una gran solvència econòmica per guanyar-se d'aquesta manera la confiança de la víctima potencial. Aleshores acorden reunions en llocs públics com hotels de luxe o cafeteries de renom.

Per fer més creïble la posada en escena vesteixen amb roba de primeres marques i exhibeixen rellotges de gamma alta molt ostentosos o joies i, fins i tot, usurpen la identitat de persones de reconegut prestigi empresarial a nivell mundial (totalment aliens a aquesta activitat delictiva). D'aquesta manera, si la víctima demana informes sobre la solvència econòmica del seu interlocutor pot comprovar que tant ell com la seva empresa són de total confiança.

En l'estafa que es va produir el 27 de febrer la víctima era un agent de la propietat immobiliària que havia vingut des de les Illes Balears a Barcelona per tancar una transacció comercial en un despatx. Aquest home havia quedat amb un suposat comprador d'una propietat immobiliària que li va demanar de fer l'operació en un bar en lloc de fer-la al despatx de l'agent immobiliari, petició a la qual va accedir.

En arribar al bar l'API es va trobar amb el comprador, un home ben vestit que exhibia un rellotge d'alta gamma i que duia els documents referents al contracte d'arres complimentats, ja que la víctima ja els li havia enviat amb anterioritat. A banda, li va entregar un maletí que contenia feixos de bitllets de 200 euros d'una quantitat total de 20.000 euros.

Aleshores l'estafador va suggerir de pujar al despatx a comptar els diners que contenia el maletí per evitar de fer-ho en un lloc públic, tot i que primer hauria d'anar a estacionar correctament el seu vehicle. Un cop dalt del despatx i mentre l'API esperava el suposat comprador es va adonar que els bitllets eren falsos.

La investigació duta a terme per la Unitat Central d'estafes i Mitjans de Pagament de la DIC, va conduir els agents a un sospitós que disposava d'un traster llogat a Barcelona i a un altre home que hi estaria relacionat.

En el dispositiu policial que es va fer el 29 de juliol es va detenir el presumpte estafador prop del seu domicili a la localitat de Malgrat de Mar. Posteriorment, es van adreçar al traster amb l'arrestat, situat al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. En l'escorcoll els agents hi van trobar dues màquines comptadores de bitllets i gran quantitat de bitllets de curs no legal.

El detingut va passar a disposició del Jutjat de guàrdia de Barcelona el dia 30 de juliol i el jutge en va decretar la llibertat amb càrrecs.