El Consell de Garanties Estatutàries va emetre ahir el seu dictamen sobre la proposició de llei per regular els lloguers, impulsada per JxCat, ERC, els comuns i la CUP, i va trobar nombrosos articles i disposicions que no s'ajusten al marc legal que estableixen l'Estatut i la Constitució. El passat 23 de juliol, Ciutadans i el PPC van anunciar la seva decisió de dur al Consell de Garanties -òrgan consultiu de la Generalitat que vetlla per l'adequació de les lleis catalanes al marc legal vigent- la proposició de llei per a la regulació dels preus dels lloguers d'habitatges, en considerar que Catalunya no disposa de competències per aplicar-la.

El president del grup de Ciutadans al Parlament, Carles Carrizosa, va difondre ahir a través de les xarxes socials les conclusions del dictamen -que no és vinculant-, en el qual per unanimitat els membres de Consell detecten que nombrosos preceptes de la llei «no troben empara» a l'Estatut i «vulneren la Constitució».

«Cs ho va advertir i ara el Consell de Garanties ens dona la raó. Tomba per unanimitat la llei de lloguers, una mentida preelectoral de la Generalitat populista amb Podem per rentar-se la cara sobre l'incompliment a Catalunya de la llei vigent: 15% d'habitatge d'ús social», va denunciar Carrizosa.

Aquesta llei ha esdevingut polèmica a les últimes setmanes perquè JxCat, un dels grups que havia signat la iniciativa, va presentar diverses esmenes a la seva pròpia llei, fet criticat per ERC, els comuns, la CUP i el Sindicat de Llogaters, amb els quals havien pactat la proposta.

Reunió de Torra amb llogaters

De fet, ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir amb el Sindicat de Llogaters per parlar d'aquesta qüestió. Torra és partidari d'aprovar amb «consens» la proposició de llei per a la regulació dels preus dels lloguers d'habitatges.

La proposició de llei vol limitar els preus del lloguer i concreta que es podrà aplicar la regulació en aquells habitatges que estiguin dins d'un àrea declarada com a mercat d'habitatge tibant.