La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, ha rebut desenes d'atacs i insults per part de l'independentisme per fer un discurs en francès a França. Concretament a la ciutat de Perpinyà. Vilallonga va participar dijous en un concert sardanista organitzat amb motiu de la cloenda de la consideració de Perpinyà com a capital de la Sardana i quan va intervenir ho va fer amb un discurs en francès. La consellera va ser qualificada de «farsant», «inútil» i «indigent intel·lectual» pels internautes.

«Discurs en francès, la llengua de l'opressor ... Mentalitat d'esclava. Quin deshonor i quin gran vergonya!», afirmava un internauta. Un altre, assegurava que parlar en francès al Rosselló, i fer-ho com a consellera de Cultura la «incapacitava per al càrrec». «Quina vergonya més gran. Quina bufetada més forta tot l'esforç dels catalans de la Catalunya Nord en la seva lluita per recuperar la parla de la nostra llengua en aquells llocs. Ho fas fatal. Plega per inútil», afirmava un tercer.

La consellera va reaccionar assenyalant a les xarxes socials que «lamento que la meva intervenció al Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà en llengua francesa hagi estat interpretada com un menyspreu de la defensa de la nostra llengua».

Fa uns dies Vilallonga es va veure embolicada en una altra polèmica relacionada amb les sardanes, concretament per evocar a terme «raça catalana» durant una intervenció pública en un concurs a Barcelona. La consellera va assegurar que aquestes paraules van ser un «lapsus linguae» que va tenir lloc al setembre en un esdeveniment en el qual va dir que la «raça catalana» es definiria per la cultura i les activitats populars.