L'alcalde de Badalona, Álex Pastor, va activar ahir tots els mecanismes per enderrocar «amb la màxima urgència» l'edifici de cinc plantes del barri de la Salut afectat d'aluminosi. «Per la seguretat de tots els veïns no hi ha cap més alternativa», va assegurar. A l'edifici hi treballen ara dues empreses que estudien la manera de fer l'enderroc, que encara no té data exacta però sí «tota la urgència». En tot cas, el que busca l'Ajuntament és fer un enderroc controlat per tal d'evitar conseqüències més greus si l'edifici cau per si sol. Pastor també va explicar que cap dels veïns desallotjats, tampoc els dels edificis veïns, podrà tornar al seu domicili fins que no s'hagi realitzat l'enderroc.

Pastor va prendre la decisió d'enderrocar l'edifici després de reunir-se amb els tècnics municipals i representants dels Bombers i la Policia Local de Badalona. Segons va explicar, la decisió és «unànime» tot i que l'última paraula és del consistori.

D'altra banda, l'alcalde no va aclarir si l'Ajuntament exigirà responsabilitat als veïns ja que, des del 2017, la comunitat havia estat alertada fins en cinc ocasions sobre la necessitat de reparar els despreniments. Segons alguns veïns, alguns dels pisos són propietat d'entitats bancàries, que tampoc haurien fet cas de les advertències municipals. En tot cas, va dir, «la prioritat ara és donar-los tota l'ajuda psicològica que necessitin, ja que es tracta d'un episodi molt greu i aquests veïns ja no podran entrar a casa seva a buscar les seves pertinences». De fet, ni tan sols els Bombers s'atreveixen a accedir a l'immoble afectat degut al seu mal estat i a l'existència d'un perill «imminent» d'esfondrament.

Abans de prendre la decició, els tècnics municipals van passar tot el matí d'ahir revisant l'edifici de cinc plantes amb risc d'esfondrament. L'immoble està situat al número 16 del passatge de la Torre, té aluminosi i es troba en un estat molt precari, amb l'aparició de grans esquerdes i un enorme forat en un lateral que deixa al descobert un lavabo i una cuina d'un pis. Hi ha un total de 105 persones desallotjades -entre inquilins de l'edifici ruïnós i veïns de 15 finques del costat.

Des de bon matí, els experts ja van deixar clar que era molt difícil poder salvar l'immoble. Per motius de seguretat, dilluns al vespre ja es van desallotjar 29 veïns de l'edifici i de tres finques del costat després d'aparèixer una esquerda. El consistori informa que els veïns afectats estan rebent atenció al centre cívic La Salut. Els accessos al passatge de la Torre i al passatge dels Encants estan tallats.

Durant tres nits, els veïns van dormir en albergs i cases de familiars, i dijous l'Ajuntament de Badalona comunicava als afectats que podrien estar en pensions i allotjaments turístics. L'aparició del gran forat, divendres passat, va precipitar les coses i va obligar a desallotjar 57 veïns addicionals situats en 15 finques al costat de l'edifici. Els Bombers van determinar que l'edifici havia d'estar en observació durant 24 hores i que aquest cap de setmana -amb el seu informe i d'acord amb els tècnics municipals- es decidiria el procediment a seguir i el seu possible enderrocament.

Molts veïns explicaven a TV3 que les asseguradores ja els han comunicat que no els pagaran cap tipus d'indemnització.