El diputat dels comuns al Parlament i membre de la plataforma Sobiranistes Joan Josep Nuet va anunciar ahir que serà el «número 4» d'ERC per Barcelona en les eleccions generals, la qual cosa el portarà avui a deixar l'escó i també el seu lloc en la Direcció i en el Consell Nacional dels comuns.

Ho va dir durant la roda de premsa en què Sobiranistes i ERC van presentar la seva coalició de cara a les generals, un pacte que va generar malestar en els comuns en considerar que el partit d'Oriol Junqueras abona aliances amb «trànsfugues» (en al·lusió a Nuet).

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va defensar que el seu pacte electoral amb Sobiranistes «no és contra ningú», en referència als comuns, i va assegurar que aspiren a seguir dialogant i eventualment a arribar a acords amb la formació que lidera Ada Colau.

Sobiranistes és una plataforma de crítics dels comuns que es va presentar a l'octubre del 2018 i les cares visibles dels quals són Nuet i la diputada Elisenda Alamany, i a les generals van decidir presentar-se amb ERC, cosa que confirma la seva ruptura amb el partit de l'alcaldessa de Barcelona.

Nuet va assegurar que la decisió de presentar-se amb ERC no és una qüestió de promocionar-se personalment, sinó que és una decisió «col·lectiva» de tots els membres de l'espai de Sobiranistes i presa després de setmanes de debat intern.

Va defensar que sumar-se a ERC a través d'una coalició és la millor manera de seguir defensant l'ideari amb el qual es van fundar els comuns i que advocava per la defensa de «la república catalana, el procés constituent i la ruptura amb el règim del 78».

Així, Nuet va concloure que l'única manera que té per continuar defensant el mateix és concórrer-hi amb ERC, però va evitar criticar directament els comuns i va elogiar que qui el substituirà al Parlament, Marc Parés (dirigent dels comuns), «és una excel·lent persona i serà un gran diputat».

Nuet és també coordinador general d'EUiA, partit adscrit als comuns (i en el qual també hi ha malestar pel seu «fitxatge» per ERC), però no va concretar què farà amb aquest càrrec i es va limitar a anunciar que en els propers dies presentarà un «calendari» perquè la formació abordi l'assumpte. Marc Parés substituirà Joan Josep Nuet com a diputat del Parlament

Polèmica amb Guardingo

Per altra banda, el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, va defensar les llistes d'En Comú Podem a les eleccions generals del 28-A després de la renúncia del guanyador de les primàries de Podem a Barcelona, Óscar Guardingo, per la «posició independentista» del cap de llista a la capital catalana, Jaume Asens.