El Jutjat d'Instrucció 16 de Barcelona va obrir diligències prèvies ahir després de rebre una denúncia per part de la lletrada de l'Administració de Justícia d'Instrucció 13, Montserrat del Toro, per la difusió de la seva fotografia i dades personals a través de les xarxes socials després de declarar com a testimoni del 20-S al Tribunal Suprem.

La secretària judicial que va declarar dimecres com a testimoni en el judici del procés, Montserrat del Toro va presentar una denúncia als jutjats de guàrdia pels missatges amenaçadors publicats en les xarxes socials després de la seva compareixença davant el Tribunal Suprem.

Prèviament, la Fiscalia havia obert en relació amb aquests fets diligències pels delictes d'obstrucció a la justícia, revelació de secrets i injúries arran dels missatges publicats en xarxes socials «que inciten expressament a l'exercici de la violència física».

Després de tenir constància de la denúncia de la lletrada, la Fiscalia va arxivar les seves diligències, atès que la llei estableix que el ministeri públic ha d'abstenir-se d'investigar aquells casos que estiguin judicialitzats.

Del Toro, que va acudir com a secretària del jutjat número 13 de Barcelona el 20 de setembre del 2017 per a un registre judicial a la Conselleria d'Economia de la Generalitat, davant la que es va produir una multitudinària concentració, va abandonar l'edifici per un terrat posterior 17 hores després.

Davant el tribunal, va declarar que va passar tanta «por» que va arribar a demanar un helicòpter perquè «era impossible sortir» davant el «tumult de gent», cosa que la va obligar a sortir de l'edifici camuflada amb mossos de paisà per un teatre contigu.

En les diligències ja arxivades, el ministeri públic considera que aquests missatges «constitueixen una execrable reacció» i poden constituir un delicte «d'obstrucció a la justícia» i d'altres, com els de descobriment i revelació de secrets i injúries amb publicitat a funcionari públic.

El Tribunal Suprem va acordar que no es podia mostrar la imatge de Del Toro en la retransmissió televisiva de la declaració, però la seva fotografia es va publicar en xarxes socials, acompanyada d'indicacions que poden facilitar la seva localització i de textos que, segons la Fiscalia, «inciten expressament a l'exercici de la violència física sobre la seva persona».

El ministeri públic havia encarregat als Mossos d'Esquadra que identifiquessin i prenguessin declaració en qualitat d'investigats als autors d'aquests missatges i remetessin aquests atestats perquè, si escau, s'exerceixin les accions corresponents.

El Cos Superior Jurídic de Lletrats de l'Administració de Justícia va elaborar a través de les xarxes socials un comunicat per donar suport a la seva companya.