31 de gener de 2019
31.01.2019
Judici 1-O

L'Advocacia catalana demana al TS acreditar 12 advocats observadors al judici de l'1-O

Segons el degà, "és el judici més important al qual s'enfronta la democràcia espanyola des de la transició".

31.01.2019 | 10:08
Él president del Cicac, Ignasi Puig.

El Consell de l'Advocacia Catalana (Cicac), que està format pels 14 degans dels col·legis d'advocats catalans, demanarà al Tribunal Suprem, a iniciativa de la seva comissió de drets humans, que acrediti 12 advocats catalans com a observadors -quatre titulars i vuit suplents- per seguir des de la sala el judici als encausats pel procés sobiranista de l'1-O.

En una entrevista d'Europa Press, el president del Cicac, Ignasi Puig, ha puntualitzat que el Consell només actua per vehicular la sol·licitud dels advocats de diferents col·legis, que han mostrat al Consell el seu interès per assistir al judici.

"El que volem assegurar és la màxima transparència d'aquest judici, i per assegurar aquesta màxima transparència d'aquest judici, és a dir, buscar aquesta transparència, entenem que l'Advocacia catalana ha de ser-hi present, perquè les persones acusades són catalanes, i els advocats que intervenen en defensa d'aquestes persones són catalans", ha argumentat Puig.

El també degà del Col·legi d'Advocats de Terrassa (Barcelona) ha posat l'accent en què no qüestionen la independència de la Justícia espanyola i ha ressaltat que "no és una decisió política de l'Advocacia catalana, és una decisió de defensa de l'estat de dret i de defensa de la defensa".

La proposta va sorgir de les comissions de drets humans de diferents col·legis d'advocats catalans, que la van elevar al ple del Consell a través de la comissió de drets humans del Cicac, i que va ser aprovada el passat 19 de novembre, durant l'anterior mandat, amb l'expresident Julio J. Naveira.

Després d'aprovar-se la proposta, en el ple del Consell del passat 27 de desembre --quan Puig va ser nomenat president--, es va determinar que els lletrats seleccionats haurien de remetre un informe jurídic al final del judici al Cicac, no podrien fer declaracions en nom del Consell i haurien de pagar-se ells mateixos els costos.

El Consell està ara a l'espera que la comissió de drets humans proposi els noms dels advocats interessats a acudir al judici i llavors elegirà els 12 observadors i demanarà formalment una reserva de places al TS.

EL MÉS IMPORTANT DE LA DEMOCRÀCIA

Puig ha valorat que el judici a l'exvicepresident del Govern català Oriol Junqueras, als exconsellers, a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell, a l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez i al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, que previsiblement començarà el 5 de febrer, "és el judici més important al qual s'enfronta la democràcia espanyola des de la transició".

En la seva opinió, el Tribunal Suprem "ha de donar transparència a tot el judici perquè no hi hagi cap taca, cap ombra, de la independència judicial que ha de tenir el TS".

Després que la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, veiés innecessària la presència d'observadors perquè el judici es retransmetrà en directe, Puig ressalta que "la presència física en un lloc és determinant per veure i observar que aquesta transparència tingui lloc".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook