El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ultima l'elaboració dels Pressupostos per al 2019, que volen revertir retallades aplicades durant la crisi econòmica i recuperar partides en educació, salut, benestar i seguretat. Per fer-ho possible, preveu un augment de la despesa no financera de 1.600 milions d'euros. En aquesta línia, una de les mesures és la recuperació de l'aportació de la Generalitat per a l'educació de 0 a 3 anys, que va ser suprimida. Segons van confirmar fonts de la conselleria, també s'inclouen recursos per a la renda mínima de ciutadania, la convocatòria de noves promocions de Mossos i Bombers i la finalització de la línia 9 del metro gràcies a un crèdit del Banc Europeu d'Inversions (BEI), entre altres.

En el capítol de l'educació, a banda de recuperar la partida per a l'escolarització de 0 a 3 anys, també es vol incorporar més de 150 nous educadors especials, en el marc de l'aplicació del decret d'inclusió, que estableix que tots els alumnes s'escolaritzin en centres ordinaris només amb algunes excepcions. Pel que fa al conjunt dels mestres, la intenció és consolidar com a plantilla estable més de 1.000 interins, després que aquest curs 2018-2019 ja s'hagi començat amb 7.000 mestres més que el 2015. A més, s'estudia una rebaixa de taxes universitàries. Els comptes també augmentaran el pressupost en sanitat amb la intenció de tornar a un nivell d'inversió com el d'abans de la crisi econòmica.

Per part seva, la líder del grup de Catalunya en Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va alertar el Govern que els comuns no avalaran uns pressupostos «continuistes» amb l'última «dècada de foscor i retallades» i que no acceptaran «gestos simbòlics amb el pilar del sistema del benestar».

En la seva intervenció en l'acte «Ara és possible», Albiach va afirmar que el grup parlamentari que lidera mai donarà suport a «uns pressupostos que no facin abandonar els podis de la vergonya». Uns pressupostos així «no ens valen», va afegir.