Els set dirigents independentistes que són en presó preventiva a Lledoners van enviar una carta a la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i al president del PPC, Xavier García Albiol, a visitar-los per comprovar que no gaudeixen de «privilegis».

En una carta amb data de 30 d'octubre, avançada per RAC1 i a la qual va tenir accés Efe, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart es refereixen a les crítiques de Ciutadans i PPC pels suposats «privilegis» d'aquests presos a les presons catalanes.

«Ens dirigim a vostès després d'observar que estan interessats per la situació quotidiana que vivim al centre penitenciari on estem privats de llibertat sense ni tan sols haver-nos jutjat», apunten.

I afegeixen: «Per les afirmacions que els hem sentit dir a través dels mitjans de comunicació, és evident que vostès només poden parlar des del desconeixement».

Enganxada amb Puigdemont

El líder del PPC, Xavier García Albiol, va dir que no visitarà els dirigents independentistes empresonats ni es «prestarà al seu circ mediàtic», paraules que van derivar en un xoc a través de Twitter amb l'expresident català Carles Puigdemont, que va titllar el dirigent dels populars catalans de «carceller».

Per la seva banda, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va avançat que el seu grup no acudirà a visitar a la presó els presos del «procés» per confirmar si gaudeixen o no de privilegis a la presó i va exigir al Govern espanyol un informe perquè aclareixi si existeix o no aquest tracte de favor.

Diputats de la UE, observadors

Diversos eurodiputats demanaran a l'estat espanyol poder fer d'observadors internacionals durant el judici de l'1-O.

Ho promouran a través de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya, que té l'objectiu de persuadir la Unió Europea a intervenir en el conflicte entre Catalunya i Espanya.

L'anunci el va fer ahir l'eurodiputat francès José Bové a les portes de Lledoners després de visitar els polítics tancats al centre. Per Bové, aquest judici «no té garanties» i va afegir que les condicions amb què es trobaran durant el litigi suposen «un veritable problema de democràcia». L'eurodiputat va demanar també la llibertat «immediata» dels presos perquè es puguin preparar pel judici.