El Govern català preveu aprovar el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat per al 2019 al mes de desembre, uns comptes que incorporaran un augment del sostre de despesa per valor d'uns 1.600 milions en comparació amb els del 2017, actualment en vigor. El secretari general del departament d'Economia, Albert Castellanos, va dir que el Govern estima que disposarà el 2019 de 2.700 milions d'euros en ingressos més que en els pressupostos del 2017. No obstant això, l'estricte objectiu de dèficit per al 2019, fixat en el 0,1 % del PIB, i les limitacions que imposa la regla de despesa faran que la Generalitat només pugui disposar de 1.600 milions més.

El Govern no introduirà nous impostos, encara que sí recuperarà tributs qüestionats pel Tribunal Constitucional, com el de l'ADSL i el d'elements radiotòxics, que afectava les centrals nuclears. «L'espai fiscal que té la Generalitat en tributs propis és un espai molt petit», va afirmar el número dos d'aquest departament, que va recordar que l'Estat s'ha mostrat en els últims anys «molt reticent» respecte les noves figures tributàries plantejades des de les autonomies.

Per part seva, la portaveu adjunta de JxCat i portaveu de la Crida Nacional per la República, Gemma Geis, va afirmar que veu marge d'acord amb els comuns per aprovar els pressupostos i els va demanar que no siguin «equidistants davant la repressió de l'Estat» contra l'independentisme. Geis va admetre que JxCat té interès a negociar amb els comuns els pressupostos, encara que va destacar que el seu eventual suport als comptes catalans no els convertiria en «una crossa o un pegat» del procés.

La presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, va advertir que no avalarà uns pressupostos que siguin un simple «pegat processista» i va instar el Govern a plantejar ja una proposta concreta.