El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, ha admès que sense un suport superior al 50%, l'independentisme no podrà buscar suport internacional, en una entrevista difosa avui per la BBC .

"Sabem que fins que no superem el 50%, com a mínim, de la societat catalana a favor del nostre projecte, no tindrem dret a reclamar suport internacional", ha declarat Maragall al programa HARDTalk de la cadena pública britànica.

Maragall ha afirmat que "ampliar el suport" a la independència és la "tasca i el deure" de l'aliança sobiranista a Catalunya, així com "clarificar el missatge", per al que es "necessita temps" i un Govern "estable".

Ha dit que, "després d'un any negre" de "repressió i injustícia" per part de l'Estat espanyol, els independentistes estan "trobant, construint un nou camí", basat en tres elements: "mantenir el diàleg i la pau, ampliar el suport i estar present en les institucions europees i internacionals ".

En aquest sentit, el polític català ha condemnat "l'actitud violenta" desplegada per alguns sectors independentistes, que ha qualificat de "marginals" i que "no caracteritzen" el moviment en el seu conjunt.

Maragall ha assegurat que el bloc sobiranista "no té el propòsit d'enderrocar" el Govern espanyol de Pedro Sánchez, tot i que no ha exclòs aquesta possibilitat, i ha subratllat la seva voluntat de "debatre" qualsevol proposta "real" de l'executiu central.

"Hem posat la independència sobre la taula, però estem oberts a debatre qualsevol altra oferta d'alternativa real que plantegi el Govern socialista", ha apuntat Maragall, que ha suggerit una consulta en la qual, juntament amb l'opció de la independència, es pogués optar per una autonomia ampliada.

Pel que fa a la situació dels polítics i líders independentistes empresonats, Maragall ha opinat que el govern de Sánchez té "eines, normes i drets" per intervenir en la situació, que van més enllà de donar "instruccions a un fiscal", el que contravindria el principi d'independència judicial.

Maragall ha argumentat que la justícia espanyola "hauria de ser independent" però en realitat "és un poder polític", amb el seu "pròpia ideologia", que anteposa "la integritat territorial" a "la voluntat democràtica de la gent".

És important que el moviment independentista "expressi una estratègia comuna unida" com més aviat per assegurar que hi haurà "una resposta política i social responsable" quan arribi el dictamen sobre els presos, ha declarat.

Aquesta estratègia, ha afegit, ha de girar sobre els objectius de "llibertat per als presos, democràcia Assolir un acord sobre com expressar el dret a decidir el nostre futur i respecte per les institucions" catalanes.