El president de la Generalitat i el del Parlament de Catalunya, Quim Torra i Roger Torrent, han advocat avui per la unitat i per una política en que les persones siguin el més important, durant un acte del Dia Mundial de la Salut Mental celebrat a Girona.

Tots dos han anat a la plaça Salvador Espriu de la capital gironina, en el que se celebrava aquest esdeveniment, donant una imatge de cordialitat després que, ahir, Torra es conjurés amb el vicepresident català Pere Aragonès per recosir el Govern després de la crisi entre JxCat i ERC.

El primer dels dos a pujar a l'escenari per pronunciar un parlament dirigit a tots els assistents, encara que també als nombrosos mitjans de comunicació presents, ha estat el republicà Roger Torrent i el seu discurs ha estat el que més ha incidit en aquesta necessitat d'unitat

Torrent s'ha fet eco de les paraules que l'han precedit de representants de col·lectius que fan una tasca social en l'àmbit de la salut mental i ha subratllat que s'extreu d'elles l'ensenyament de que cal dir "les coses com són, amb honestedat"

"Mirar-nos als ulls i explicar-nos la realitat. Res avança si no som capaços de saltar els tabús i explicar-nos les coses com són, en política també", ha indicat Torrent per deixar clar que el seu missatge havia de veure amb aquesta esfera.

El president del Parlament ha llançat aquest missatge, però també el de la necessitat de "treballar", perquè "res s'aconsegueix sense esforç", sentència que ha conclòs amb la deducció de que "no hi ha un altre secret, cal estar junts".

A més, Torrent ha subratllat que en un panorama polític com l'actual a Catalunya "les coses no s'aconsegueixen d'un dia per l'altre, no són automàtiques, s'ha de batallar-les, treballar-les i moltes vegades costen una mica més d'aconseguir del que un pensava".

"Avui s'ha de conjurar-nos per seguir treballant junts i lluitant junts, som una comunitat forta i s'ha d'enfortir-la més aportant tota l'energia humana que és capaç de servir aquest país", ha precisat.

En referir-se a afers socials com el de la salut mental, Torrent ha explicat que la clau per progressar és que els projectes es mantinguin malgrat els canvis de govern, per al que ha defensat la "continuïtat en les prioritats polítiques".

En aquell moment, Torrent ha aprofitat per recordar la figura de l'exconseller de Salut fugit de la justícia, Toni Comín, i també a la resta de polítics independentistes fora d'Espanya o a la presó.

La intervenció de Quim Torra, que ha tancat els parlaments, ha estat més breu, ha elogiat els anteriors i ha assenyalat que, en tot cas, "el més important són les persones" i que "no té sentit un govern que no treballi per a les persones".

Torra ha assegurat que la república catalana que ell defensa necessita "posar al centre a les persones i que tothom tingui les oportunitats per tirar endavant el seu projecte de vida autònomament".

El president s'ha referit a aquest país "cohesionat", en el que es posi "el focus en la gent", després del que ha demanat perdó per retards en pagaments a les entitats socials dels que ha culpat a l'aplicació de l'article 155.

Torra ha recordat també a l'exconseller Comín i al seu antecessor en el càrrec, Carles Puigdemont, a l'al·ludir al pla de salut mental que va presentar al març del 2017.

Girona acull avui l'acte principal de les celebracions a Catalunya del Dia Mundial de la Salut Mental en presència també de l'alcaldessa Marta Madrenas i del conseller d'Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani.

Les autoritats han construït un puzle amb peces geomètriques d'origen xinès denominat 'tangram' en l'arrencada de l'acte, que ha reunit a 1.600 persones entre afectats, professionals i entitats que defensen la lluita pels drets d'aquest col·lectiu.