El president de la Generalitat, Quim Torra, va animar ahir els CDRs a seguir exercint pressió amb les seves accions. Des del pavelló de Sant Julià, i després d'haver-se sabut que els CDRs havien tallat tant les vies de l'AVE a Girona com diverses carreteres arreu de Catalunya, Torra va indicar: «Pressioneu, i ja feu bé de pressionar».

Torra va tenir un record per al Govern que fa un any va fer possible el referèndum, la majoria de membres del qual es troben a la presó o a l'estranger. El president català va reivindicar «l'esperit de l'1-O» davant dels dies que vindran, i molt especialment de cara als judicis dels líders empresonats. «Hem d'actuar amb la mateixa voluntat i determinació que fa un any», va demanar.

Enmig de crits de «llibertat, presos polítics», Torra va considerar que la dicotomia és clara: «O llibertat o llibertat», va afirmar, tot reiterant que «no s'està jutjant uns quants polítics, sinó el poble de Catalunya». D'aquesta manera, Torra va apel·lar a «la consciència dels catalans» per afrontar les possibles sentències, ja que així se sabrà «si s'acceptaran o no les sentències, i si els catalans es tornaran a autodeterminar com ho van fer l'1-O». «No podem acceptar que votar sigui un delicte. El delicte és que et peguin per votar o t'engarjolin per exercir la democràcia», va afegir Torra.

Per la seva banda, el president del Parlament, Roger Torrent, va considerar que l'1-O no és només «memòria i dignitat», sinó que també és una «llavor de futur» i estableix les bases per a la república. Per a Torrent, les porres «es van endur les urnes, però van fer créixer la dignitat», i van obrir el camí «de les urnes i la democràcia».

Finalment, l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, va llegir una carta del líder d'ERC, Oriol Junqueras, que des de la presó de Lledoners va agrair especialment a tots els alcaldes el coratge que van tenir fa un any per tal que es pogués votar.