09 de juny de 2018
09.06.2018
40 Años
40 Años

«Els presos no estan forts les 24 hores del dia ni els 7 dies de la setmana»

Montse Bassa, germana de l'exconsellera presa Dolors Bassa, fa una crida a «no normalitzar allò que no és normal»

09.06.2018 | 11:16
La germana de la consellera destituïda Dolors Bassa, Montse Bassa.

La germana de l'exconsellera d'Afers Socials Dolors Bassa, Montse Bassa, no vol que els ciutadans "normalitzin el que no és normal" i els presos catalans puguin caure "en l'oblit". En una entrevista amb l'ACN, Bassa diu que els familiars se senten "responsables" de donar veu als polítics que estan tancats a Alcalá Meco, Estremera o Soto del Real, i avisa que repetir que estan "forts" fa "mal a la societat" perquè no és del tot cert. "Els familiars ho sabem, no estan forts les 24 hores del dia ni els 7 dies de la setmana", admet Montse Bassa, que reivindica que "és impossible" que una persona privada de llibertat "estigui bé i forta". "Tenen l'alegria dels 40 minuts d'una visita a través del vidre, però després queden les 16 hores closes, els menjars en silenci, les cues per a tot..", explica. "No demano fer un discurs victimista, però potser ens hem d'indignar una mica", insisteix.

"Cada vegada veig més clar que la frase 'estan forts' fa mal a la societat, perquè hem d'empatitzar amb ells, i pensar com de dur és", explica Bassa, que creu que, si no, tothom inconscientment torna a la seva rutina i pot acabar "normalitzant allò que no és normal".

Montse Bassa també fa molta campanya per evitar que els mitjans de comunicació i els ciutadans oblidin les dones empresonades, la seva germana i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell. "Ara noto que hi ha molta gent que lluita" perquè això no passi, diu, recordant que la pròpia Dolors Bassa, abans de tornar a entrar a la presó, es va acostar als periodistes i "amb els nervis que devia tenir, en una situació tan extrema" els va dir que aquesta vegada no se n'oblidessin. "Aquesta mena d'oblit ella el notava, ho va viure en la seva pròpia pell", admet.

"El dolor és frustrant", reconeix la germana de la consellera destituïda, que ja ha superat els 100 dies a Alcalá Meco. Montse Bassa explica que quan la seva germana va sortir de la presó, a primers de desembre, "li va costar tornar a fer vida normal" i va ser tancada de nou "quan començava a estar bé, encara sense aconseguir-ho del tot".

"M'havia explicat moltes coses, havíem compartit moltes passejades per anar-ho traient. Així que, de cop, saber que havia de tornar a passar pel mateix que m'explicava...estic seguríssima que viu situacions que no explica, perquè fan mal i tu no vols fer mal a la gent que estimes", diu Bassa.

"Hi ha dies que penso que no pot ser, que un dia o altre hi ha d'haver justícia", admet la germana de la consellera destituïda, que afegeix que després que el jutge Llarena no deixés sortir en llibertat Joaquim Forn -tot i que la fiscalia ho demanava- li va "caure la bena dels ulls" i ara "és escèptica".

"La gent té por de parlar", remarca sobre la situació a Catalunya respecte al procés independentista i el futur dels presos. "Intento preparar-me, no goso posar-me davant de la Dolors i parlar d'anys, perquè la paraula 'anys' la trobo duríssima", diu, i afegeix: "tots parlem d'un període llarg, però la paraula anys no la puc dir...i això que sé que per acabar a Estrasburg són anys".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook