Un informe elaborat pels serveis jurídics de l'Estat recalca que la investidura és un acte de caràcter «indelegable» i ha de realitzar-se de forma «presencial».

De fet, avisa que una investidura telemàtica plantejaria «un primer problema al moment de la presa de possessió del càrrec» i més endavant la «dificultat» de presidir reunions de govern o la signatura d'acords i disposicions generals. L'Executiu de Mariano Rajoy fa dies que estudia tots els escenaris davant la pretensió de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, a Brussel·les des del passat mes de desembre, de ser investit telemàticament o via Skype. En el citat informel'Executiu fa al·lusió a diferents normatives i fins i tot una sentència del Tribunal Constitucional per concloure que el mateix sistema parlamentari «exigeix un debat presencial, en el qual el mateix candidat té el deure assistir físicament».

En primer lloc al·ludeix al reglament del Parlament, que assenyala en el seu article 146.1 que el candidat present el seu programa de Govern i sol·liciti la confiança del ple, per la qual cosa «no contempla la possibilitat d'una presentació no presencial i no cap pel caràcter personal de l'acte de presentació». Així, destaca que aquest reglament va ser aprovat el 2005, quan ja existia «tècnicament» la possibilitat de permetre una presentació no presencial.

«L'absència de regulació sembla indicar de fet que la Cambra no contemplava aquesta possibilitat, i això perquè el mateix sistema parlamentari exigeix un debat presencial, al qual el candidat té el deure assistir físicament», sosté.

Els lletrats: «Ha de ser presencial»

Una investidura del candidat de JxCat a la presidència de la Generalitat per delegació o a distància és una possibilitat molt poc viable, segons el criteri general dels lletrats del Parlament. Segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ACN, aquest dimecres els lletrats de la cambra van fer una primera reunió al respecte.

Tot i que ahir encara no havien fixat un posicionament concret tancat ni per escrit, a la trobada va quedar clar que el criteri general dels serveis jurídics del Parlament és inclinar-se per exigir una sessió d'investidura amb la presència física Els grups de PSC i de Cs al Parlament demanaran informes als lletrats de la Cambra sobre la polèmica suscitada perquè JuntsxCat vol investir president Carles Puigdemont malgrat residir a Bèlgica.

Són els dos primers grups que han anunciat que ho demanaran: el PP va apuntar a principis de setmana que podia fer-ho.