31 de març de 2017
31.03.2017

PDeCAT, ERC, Podem, En Comú i Compromís deixen el Congrés per l'expulsió d'Homs

Campuzano diu que la imatge subratlla que 'la qüestió catalana és la qüestió democràtica a Espanya'

31.03.2017 | 06:30
Els diputats abandonant el seu escó.

Els diputats del PDeCAT, ERC, Podem, En Comú, Compromís i Bildu al Congrés han abandonat aquest dijous el ple de la cambra en protesta per l´expulsió del portaveu del PDeCAT i exconseller de la Presidència Francesc Homs, que va perdre aquest dimecres el seu escó fruit de la inhabilitació del Tribunal Suprem per l´organització del 9-N.

En començar el ple, el diputat del PDeCAT Carles Campuzano ha demanat la paraula a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, per "intervenir en defensa de la dignitat dels diputats del PDeCAT després de l´expulsió d´Homs", i quan aquesta li ha negat la possibilitat que s´expressés adduint que la qüestió ja es va resoldre quan es va concedir el suplicatori del Suprem, els diputats han abandonat l´Hemicicle. Els diputats del PDeCAT no participaran tampoc a les votacions d´aquest dijous i es reincorporaran a la cambra la setmana que ve. El substitut d´Homs com a diputat, Feliu Guillaumes, prendrà possessió de l´acta la setmana que ve.

Després d´abandonar l´Hemicicle, Campuzano ha assegurat que l´expulsió d´Homs és un fet "inèdit a la història de la democràcia espanyola". "El raonable hagués estat que avui haguéssim pogut justificar la nostra posició davant el que entenem que és la degradació del sistema democràtic", ha dit, perquè "no és normal que un diputat elegit fa pocs mesos hagi d´abandonar l´escó simplement per haver facilitat que més de 2 milions de persones a Catalunya poguessin exercir el seu dret a participar en les decisions polítiques".

Campuzano també ha agraït el suport dels grups que han acompanyat els diputats del PDeCAT en aquest gest i ha assegurat que la imatge posa de manifest que "la qüestió catalana avui és la qüestió democràtica a Espanya". "Sense una bona democràcia a Espanya que doni una bona sortida a la demanda catalana de poder defensar el nostre futur, aquesta democràcia queda greument tocada", ha dit, i aquesta és "una idea que compartim nosaltres amb alters grups de la cambra".

En declaracions als passadissos del Congrés, Pablo Iglesias ha explicat el suport de la seva formació a l´acte de protesta. "Ens sembla una manca de respecte institucional que no puguin intervenir per defensar la dignitat del seu grup i no ens sembla sensat que s´hagi retirat de la seva posició a l´escó al senyor Homs, amb qui tenim moltes diferències", ha sentenciat.

El portaveu d´ERC, Joan Tardà, també ha expressat el suport del seu grup al PDeCAT en aquesta acció. "La via autoritària de resposta per part de l´administració espanyola és una via autoritària de curt recorregut perquè és absurd, ridícul i estèril que vulguin posar portes al camp", ha dit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook