L'exvicepresidenta del Govern Joana Ortega ha defensat aquest dilluns que escoltar la gent és "l'essència de la democràcia" i "mai pot ser un acte delictiu, i menys encara un acte criminal". En la seva declaració davant del TSJC, a preguntes del seu advocat, Ortega ha insistit que van ser els voluntaris els qui van executar el 9-N, i que en cap cas va prendre part cap funcionari. "L'execució estava en mans dels voluntaris i tota la tasca prèvia que havia fet el Departament estava feta i enllestida", ha argumentat l'exconsellera, que ha apuntat que els encàrrecs que es van fer al CIRE i al CTTI referents al procés participatiu es van concloure i facturar abans de rebre la providència del TC, és a dir, abans del 4 de novembre. També ha apuntat que ella no va rebre cap notificació i que el Govern no tenia clar quin era l'abast de la comunicació que va enviar l'alt tribunal.

Ortega, que igual que els seus companys només ha respost les preguntes de la defensa, ha explicat que un cop queda suspesa la consulta inicial, el llavors president Artur Mas li va demanar que dissenyés un procés participatiu de naturalesa i abast "totalment diferent" que permetés que els ciutadans s'expressessin "dintre del marc legal". De fet, ha indicat que totes les seves actuacions sempre s'han basat en aquesta premissa, i això, ha dit, li ha costat "alguna que altra crítica".

Així, ha explicat que el seu departament va dissenyar el procés, va determinar els punts de participació i va formar els voluntaris, entregant també tot el material. Ha assegurat que no es van fer servir dades protegides ni tampoc hi havia organisme administratiu de control.

Ara bé, ha afegit que un cop va arribar la providència del 4 de novembre, la feina del seu departament estava "feta i enllestida", i van ser els voluntaris qui van executar el 9-N, els que van obrir els locals, els que van organitzar les cues, els que van comptar els cots i els que van gestionar el centre de trucades. "No hi va haver cap funcionari que estigués implicat en l'execució del 9-N, cap. El que va haver va ser un col·lectiu de voluntaris molt ben organitzats amb diferents tasques, però cap funcionari", ha insistit.

En preguntar-li per què el Govern no va aturar el procés, ha reiterat que "no hi havia res a aturar, perquè tota la tasca ja havia estat feta i l'execució estava en mans de més de 42.000 voluntaris". Al seu parer, utilitzar vies coercitives per evitar la votació hagués estat "una gran irresponsabilitat i hagués pogut tenir conseqüències no desitjables per a tots".

Fins i tot ha parlat dels encàrrecs que es van fer al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, que es van fer, executar i facturar, ha dit, abans que arribés la providència del TC, el 4 de novembre. Pel que fa a la pàgina web del 9-N, ha considerat que no tenia sentit eliminar-la quan ja feia temps que funcionava, i el seu contingut havia estat difós per altres entitats. Ara bé, ha afegit que no es va actualitzar i que si es van penjar els resultats del 9-N va ser simplement per informar.

Sobre aquesta comunicació de l'alt tribunal, Ortega ha remarcat que ni ella ni el Govern tenien molt clar quin era el seu abast, i és per això que van reclamar una sèrie d'aclariments que no van obtenir resposta. De fet, ha explicat que ella personalment no va rebre cap requeriment ni cap mandat del TC.