Les principals entitats sobiranistes del país han mostrat aquest divendres el suport al portaveu del PDC a Madrid i exconseller de la Presidència, Francesc Homs, que el proper dilluns declararà davant del Tribunal Suprem per la seva actuació en el 9-N. "Si ataquen un representant de les institucions catalanes, ataquen les institucions. I, si ataquen les institucions, ataquen tot el poble de Catalunya", ha subratllat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Dilluns que ve una delegació del sobiranisme català acompanyarà Homs fins a les portes del Suprem, però aquest divendres l'ANC, Òmnium , l'ACM i l'AMI han volgut evidenciar la proximitat amb Homs davant del Palau de Justícia de Catalunya. Allà, s'hi ha pogut veure a representants de JxSí, com Jordi Turull, Marta Pascal, Anna Simó i Roger Torrent, també de la CUP, Albert Botran, i dels 'comuns', com David Cid, Jèssica Albiach, Joan Josep Nuet i Gerardo Pisarello.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els expresidents Joan Rigol i Ernest Benach també s'han sumat a l'acte de suport.

Tampoc hi ha faltat Francesc Homs, que ha rebut els ànims de la resta de persones que han volgut participar en l'acte convocat per les quatre entitats sobiranistes. Un cop acabats els parlaments s'ha fet la foto de família amb Homs i una pancarta reivindicativa amb l'eslògan 'Les urnes no s'imputen' al centre de la imatge i amb el Palau de Justícia de fons, precisament el tribunal en què van declarar l'expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la seva vinculació amb el procés participatiu del 9-N.

Cuixart havia deixat clar abans que les entitats no renunciaran "mai" al dret de Catalunya a l'autodeterminació, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, havia instat les institucions de l'Estat, en especial la Fiscalia, a abandonar la via judicial i apostar pel diàleg per resoldre el conflicte: "L'estat espanyol encara no ha creuat la ratlla que dificultarà molt més una solució raonada al conflicte. Encara no hi ha cap persona sancionada. Convidem particularment a la Fiscalia a reconsiderar tots els procediments que ha anat impulsant i retorni a la via del debat polític i del diàleg".

Les entitats no reneguen del 9-N i critiquen amb contundència que els alts tribunals de l'Estat, "vergonyosament polititzats" segons la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, estiguin perseguint als responsables de posar les urnes al carrer perquè la gent s'expressés lliurement. "Prou a la judicialització de la política", ha exclamat Cuixart.

Lloveras ha garantit que les entitats sobiranistes "estan i estaran al costat de totes les persones que pateixen l'amenaça i la persecució", començant per les que ja estan sent investigant pels tribunals. De la seva banda, el president de l'ACM, Miquel Buch, ha recordat que els més de 800 ajuntaments que van habilitar espais pel 9-N se senten copartícips del procés participatiu i ha lamentat que "la salut democràtica de l'Estat estigui a punt de morir".

Una cinquantena de persones han acompanyat Homs aquest divendres davant del Palau de Justícia de Catalunya i Sànchez ja ha avançat que les entitats també estaran al seu costat dilluns quan declari a Madrid davant del Tribunal Suprem.