12 de setembre de 2016
12.09.2016

La temporada de bolets començarà més tard i serà escassa a Catalunya

La temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns llocs del Pirineu, on és difícil encara trobar rovellons

12.09.2016 | 15:26

La calor intensa i la sequera dels mesos de juliol i agost ha provocat que la temporada de bolets a Catalunya comenci més tard i amb menys producció, que serà inferior a la mitjana dels últims 20 anys.

Segons ha informat el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), la temporada de bolets 2016 ha començat molt tímidament en algunes comarques catalanes, principalment en alguns llocs del Pirineu, on és difícil encara trobar rovellons.

A la resta de Catalunya, a excepció d'alguns punts molt concrets, la temporada de bolets encara no ha començat.

Segons el CTFC, caldrà esperar l'arribada de les esperades pluges del mes de setembre perquè els bolets comencin a fructificar.

Segons les prediccions climàtiques a llarg termini, que preveuen una tardor una mica més càlida i amb menys pluviometria, s'espera que la campanya de bolets 2016 sigui inferior a la mitjana dels últims 20 anys, estimada en 57 quilos per cada hectàrea de bolets a l'any (69.000 tones de bolets a tot Catalunya).

El doctor enginyer forestal i investigador del CTFC, Juan Martínez de Aragón, ha explicat que la producció real de bolets variarà en funció de la distribució de les pluges, de com siguin d'espaiades, de les temperatures i del vent, de manera que no totes les comarques tindran les mateixes produccions.

Segons Martínez de Aragón, les estimacions de les produccions de  bolets són mitjanes calculades a través de models matemàtics de producció de bolets, obtinguts després de 20 anys de mostrejos micològics en parcel·les permanents distribuïdes pels boscos catalans i d'informació meteorològica recollida en cadascuna de les parcel·les en els últims 20 anys.

Aquests models tenen en compte la variabilitat en la producció de bolets que hi ha entre els diferents tipus de bosc i la disponibilitat d'aigua que hi haurà durant la campanya de bolets (juliol, agost, setembre, octubre i novembre).

Per conèixer la disponibilitat d'aigua, clau perquè es compleixin les previsions de producció, s'han basat en les prediccions a llarg termini obtingudes del National Centers for Environmental Prediction.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook